Hlavní obsah

Děti kuřaček jsou náchylnější k poruchám chování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle amerických vědců mezi kouřením matek v těhotenství a problémovým chováním jejich dětí v předškolním věku existuje souvislost.

Článek

Ve studii zveřejněné v časopisu Child Development se píše, že dvouleté děti, jejichž matky v těhotenství pravidelně holdovaly cigaretám, vykazovaly daleko více znaků nenormálního chování než jejich vrstevníci, kteří nebyli v prenatálním stádiu vystaveni působení cigaret.

Ve skupině dětí ve věku okolo dvou let jsou mírné problémy s chováním celkem normálním jevem. U dětí kuřaček, jsou ale tyto problémy mnohem častější a větší.

"Tyto objevy naznačují, že u některých dětí je třeba hledat kořeny jejich problémového chování už v období před narozením," říká Lauren Wakschlagová s Illinoiské univerzity v Chicagu, která výzkum vlivu kouření matek na chování dětí vedla.

Wakschlagová a její kolegové sledovali 93 dětí ve věku od 12 do 24 měsíců. 44 z nich bylo před narozením vystaveno účinkům kouření. Téměř polovina matek, jež kouřily i během těhotenství, si zapálila nejméně desetkrát denně.

Vědci zjistili výrazně odlišné chování dětí kuřaček. Ukázalo se, že se daleko hůře přizpůsobují a špatně reagují na nejrůznější podněty z okolí. Byly také daleko zlobivější, agresivní a měly horší sociální schopnosti.

Reklama

Související články

Kouření za volantem je riskantní

Kouření za volantem zvyšuje riziko dopravní nehody. To potvrzují seriózní vědecké výzkumy. Statistiky jsou ještě nemilosrdnější. Podle dopravního psychologa...

Výběr článků

Načítám