Hlavní obsah

Sběratel Ladových pohlednic: Čím víc pohledů mám, tím hůře se mi shání další

Právo, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alois Urbánek, majitel největšího počtu pohlednic od Josefa Lady, je od roku 2014 zapsaný v České knize rekordů. V jeho sbírce čítající téměř tři tisíce pohlednic nechybí ani nejstarší Ladův vánoční pohled z roku 1917 či novoroční přání téhož letopočtu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tento vzácný pohled ze sbírky se prodává i za tisíc korun.

Článek

Alois Urbánek nás vítá ve svém domě v obci Pasohlávky, třicet kilometrů jižně od Brna. Na stole už má připravena tři alba plná pohlednic – jen část z rozsáhlé sbírky. „Moje maminka měla rozvětvenou rodinu. Kupovala pohledy s Ladovými obrázky a my jsme psali tetičkám a strýčkům,“ vzpomíná. „V dospělosti jsem v tradici posílání pohledů pokračoval. Vždy jsem si koupil dvě stejné pohlednice, jednu jsem poslal a druhou si nechal,“ vysvětluje, jak začala jeho sběratelská vášeň.

Naplno pak vypukla zhruba před patnácti lety, kdy se Alois Urbánek díky dceři seznámil s internetem. „Pohledy tam nabízely jak antikvariáty, tak i další sběratelé,“ popisuje nadšenec. Postupně se ve své sbírce pohlednic dostal na číslo 2539.

„Když jsem slavil šedesáté narozeniny, nechal jsem si jako dárek vystavit potvrzení o rekordu,“ ukazuje certifikát České knihy rekordů. Dnes už mu chybí jen 21 pohledů, aby pokořil další metu, tedy tři tisíce pohlednic. To už Alois Urbánek otevírá svá alba a seznamuje nás s nejvzácnějšími kusy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vánoce, rok 1939

Rarita, jakou nikdo nemá

„Ladovy pohlednice se začaly poprvé vydávat v roce 1917. Byla to sada deseti pohledů, kterou vydalo nakladatelství Emporium z pražského Smíchova,“ popisuje. „Mám tu sadu kompletní, dokonce i včetně původního obalu,“ ukazuje sběratel. Na jedné pohlednici z této sady najdete vánoční téma – rodina zajíců sedí u vánočního stolu a malí zajíčci se radují z hraček. Další je zase novoroční, postava jede na praseti a drží roh hojnosti. „Já mám však ještě starší pohlednici, na které je obrázek od Lady.“

„Už v roce 1910 ilustroval knihu Fatalis spisovatele Karla Viky. Tiskaři této knihy si zřejmě z jedné ilustrace vyrobili několik pohlednic. A já jednu z nich mám,“ říká sběratel. „A dokonce byla odeslána,“ podává mi raritní kousek. Skutečně, na dopisnici je známka s podobiznou císaře Františka Josefa I., razítko a přání k Velikonocům.

„Psal jsem vnukovi Josefa Lady a ten mi řekl, že má dvě tyto pohlednice, ale obě čisté. Mám tak zřejmě první pohlednici s námětem od Lady, která kdy prošla přes poštu,“ říká hrdě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Český rekordman Alois Urbánek

Modrý mauricius

„V roce 1928 vyšla sada pohlednic od Lady, všechny s vánoční tematikou. Ty samé pak vyšly o šest let později, ale v jiném nakladatelství a ve větším formátu,“ dozvídáme se.

„A toto je takový modrý mauricius mezi sběrateli Ladových pohledů. Tuto pohlednici vydal Spolek výtvarných umělců Mánes,“ říká sběratel o výjevu, na němž je kohout a liška. Pro Urbánka je to sice „modrý mauricius“, ovšem proti známkám se tu pohybujeme v docela jiných řádech. „Cena tohoto pohledu sahá i k tisíci korun,“ upřesňuje sběratel.

Následně opět prochází alby a u významných kousků se zastaví. „Námětů od Lady je necelých pět set, ale samozřejmě se řada z nich vydávala opakovaně a někdy i v různých variantách. Například pohlednice z roku 1980 má na zadní straně český nápis, ale pro Slovensko se tiskla bez něho.“

„Zajímavá je i tato pohlednice s betlémem. Ta vyšla v roce 1949, ale v dalších letech už se neobjevovala. Zřejmě se motiv Ježíška komunistům nelíbil,“ domnívá se. „Ladovy pohlednice samozřejmě vycházejí i dnes. Letos však mají být pohledy stejné jako loni, takže ty kupovat nebudu,“ tvrdí.

Poté nám ukazuje řadu kuriozit, kterými se jeho sbírka může chlubit. „Tento pohled si sám vyrobil jeden podnikatel v devadesátých letech. Prodával elektroniku, a tak na domky v ladovské vesničce přidal satelity.“

„Na druhé straně je informace, že kdo tento pohled přinese do prodejny, obdrží slevu.“ I takový kousek si rád nechá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vánoce, rok 1928

Dopis s magickými daty

Urbánek si prý většinou přečte, co je na dopise napsáno, žádný velký příběh ovšem zatím neobjevil. Přesto ho jedno psaní obzvlášť zaujalo. „Tento dopis není na první pohled nijak vzácný. Psaní na něm ovšem vzniklo 14. prosince 2007, kdy to bylo přesně padesát let od Ladova úmrtí “ popisuje. „Navíc byl dopis odeslán 17. prosince, kdy by měl Lada narozeniny a dožil by se 120 let. Dlouho jsem měl tento pohled doma a ani jsem si toho nevšiml. Sám o sobě by nebyl nijak vzácný, ale díky tomuto je výjimečný,“ popisuje.

Není divu, že byla jeho sbírka před dvěma lety v době Vánoc vystavena na zámku v obci Miroslav na Znojemsku. „Stálou expozici ovšem zatím nechystám,“ říká sběratel s tím, že raději shání další pohlednice. I když je českým rekordmanem, stále mu řada kousků chybí. „Čím víc pohledů mám, tím hůře se mi shání každý další,“ uzavírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám