Hlavní obsah

Po covidu měla pětadvacetiletá Zuzana potíže s dýcháním, pomohla jí až plicní rehabilitace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Pětadvacetiletá Zuzana H. aktivně sportovala a nikdy nekouřila. Přesto po prodělání onemocnění covid-19 trpěla obtížemi s dýcháním, kapacita plic se jí snížila téměř o polovinu. Pomohla jí až plicní rehabilitace.

Po covidu měla Zuzana H. potíže s dýcháním, pomáhá jí plicní rehabilitaceVideo: Novinky

 
Článek

Zuzana prodělala těžší průběh covidu již v listopadu, s jeho následky se ale potýká dodnes. Jednou týdně dochází na plicní rehabilitace do centra Sarema v Liberci. Zde procvičuje správné dýchání, uvolnění hrudníku a celkové zapojování svalů v plicích a bránici, aby opět obnovila kapacitu svých plic. Ta se jí totiž po prodělání covidu rapidně snížila.

„Potíže s dýcháním se dostavily po asi šesti dnech, kdy jsem měla obrovskou bolest na plicích a neschopnost se dodechnout. Měla jsem úplně stísněný hrudník a skutečný strach, protože jsem nikdy nic podobného nezažila,“ svěřila se Novinkám Zuzana.

Po vyléčení z covidu u ní potíže přetrvávaly, proto absolvovala plicní vyšetření včetně spirometrie, tedy zjištění kapacity plic. Výsledky nebyly dobré, proto lékařka paní Zuzaně doporučila plicní rehabilitace.

Foto: Novinky

Během rehabilitace se pacient věnuje především dechovým cvičením.

Rehabilitace paní Zuzaně pomáhají vrátit se zpět do života. Než s nimi začala, měla potíže vyjít čtyři patra po schodech do svého bytu.

Problémy ale měla i v zaměstnání. Jakmile musela mluvit delší dobu v kuse, zadýchávala se a cítila bolest na plicích. Nyní po několika měsících rehabilitací se pomalu dostává zpět do normálu. Opětovně se jí také navyšuje kapacita plic.

Prodělali jste covid? Pravidelně trénujte plíce, radí odborníci

Koronavirus

Čekárny u fyzioterapeutů jsou plné

Zuzana nicméně není ojedinělým případem. Podle fyzioterapeutky Terezy Valíkové je nárůst počtu pacientů v ambulantní péči po propuknutí pandemie koronaviru stoprocentní.

Často se přitom jedná o mladší ročníky, dokonce aktivní sportovce. Každý případ je podle ní ale individuální, u některých pacientů však může léčba rehabilitacemi trvat i několik měsíců.

„Zpočátku je nutné naučit pacienta správně dýchat, protože často i zdravý člověk špatně dýchá. Poté už se zaměřujeme na konkrétní problémy, se kterými sem přicházejí. Pokud mají například bolest na hrudi nebo zad, jedná se často o blokády. Snažíme se odblokovat klouby, uvolnit svaly. Někteří klienti jsou třeba i zahlenění, s tím také pomáháme a naučíme je, jak správně odkašlat,“ vysvětlila Novinkám fyzioterapeutka.

Trénovat správné dýchání doporučuje denně. „Doporučujeme i vícekrát denně. Není to dlouhé cvičení, trvá pár minut,“ dodává.

Lázně mohou lidem po prodělaném covidu pomoci minimalizovat následky

Domácí

Rehabilitace je hrazena ze zdravotního pojištění. U lehčích případů je obvyklých pět lekcí po 25 minutách, u těžších případů, kdy pacient prodělal i hospitalizaci v nemocnici, je to 10 lekcí. Frekvence bývá jedna lekce v týdnu.

Doporučuje se také trénovat doma se speciálními pomůckami, které posilují nádech a výdech. Pojišťovnami jsou však hrazeny jen některé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám