Hlavní obsah

Lázně mohou lidem po prodělaném covidu pomoci minimalizovat následky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle rozsáhlé studie publikované v lékařském časopisu The Lancet tři čtvrtiny lidí po prodělaném onemocnění covid-19 mají ještě několik měsíců zdravotní problémy, jako jsou únava, nespavost, deprese, úzkost nebo snížená funkce plic. Pomoci se všemi těmito potížemi může lázeňský léčebný pobyt.

Foto: Profimedia.cz

Lázeňské pobyty mohou urychlit rekonvalescenci i po covidu. Ilustrační foto

Článek

Každý boj s viry a bakteriemi je pro naše tělo zkouška, která ho oslabuje a vyčerpává. Většinou stačí, když se pak pár dní šetříme, a brzy se zase cítíme fit a v plné síle. S novým koronavirem SARS-CoV-2 je to ale jiné. Přestože jste oficiálně uzdraveni, následky po prodělané nemoci vás můžou trápit ještě dlouho.

Odborníci v této souvislosti hovoří o tzv. postcovidovém syndromu. Jedná se o soubor příznaků, které přetrvávají nebo se vyvíjejí po 12 a více týdnech od vzniku onemocnění covid-19 a nejsou vysvětlené jinou příčinou.

Mezi dlouhodobé příznaky postcovidového syndromu patří:

  • dlouhodobé, ev. trvalé postižení plic/dušnost, kašel, bolest hrudníku, postižení srdce, ev. jiného orgánu, související s prodělaným onemocněním covid-19
  • bolest hlavy, kloubů, bušení srdce, potíže se spaním, deprese, změny nálad, výpadky paměti atd.
  • syndrom postintenzivní péče u pacientů dlouhodobě upoutaných na lůžko - např. polyneuropatie kriticky nemocných, atrofie svalů, dekubity atd.
  • postvirový únavový syndrom

Covid ničí tělo jako lesní požár, tvrdí německý lékař

Koronavirus

Jak dlouho pacientovi tyto potíže komplikují život, je přitom velmi individuální. Zejména záleží na průběhu onemocnění covid-19 a dalších okolnostech, např. jeho věku, stavu imunitního systému, na tom, jakou má celkovou kondičku, případně jaká další chronická onemocnění ho trápí.

Pomoci mohou lázeňské léčebné pobyty

Již od loňského roku jsou lidem po prodělaném covidu, a to zejména u těžších průběhů, ale u i lehčích průběhů s přetrvávajícími potížemi, doporučovány lázeňské pobyty pod dohledem lázeňských lékařů. Minimálně týdenní pobyty se zaměřují na posílení dýchacích cest, kardiovaskulárního systému, imunity a celkové tělesné kondice.

„Pacienti po komplikovaném zápalu plic, který covid-19 způsobuje, kteří byli hospitalizováni v nemocnici, mají jasný nárok na lázeňskou péči hrazenou pojišťovnou. Obvykle nastupují nejpozději do čtyř měsíců od hospitalizace, ale vzhledem k aktuální vstřícnosti pojišťoven a prodlužování platnosti poukazů je možnost zažádat i později a zájemci by měli být úspěšní,“ upozorňuje primář Petr Pšenica z Lázní Luhačovice.

Zadýchávám se, cítím bolest. Následky koronaviru se projevují i čtvrt roku po nakažení

Koronavirus

„Nicméně doléčení po covidu neoddalujte, včasný začátek rehabilitace dýchacího ústrojí dává naději na zlepšení výkonnosti až na úroveň před samotným onemocněním,“ dodává.

Každý jedinec má přitom právo zvolit si nejen lázeňskou společnost, ve které se chce rehabilitovat, ale i přímo konkrétní lázeňský dům, ve kterém chce být ubytován

Možnost získat lázeňskou péči na pojišťovnu mají i covidoví pacienti, kteří nebyli přímo hospitalizováni, ale stále se potýkají s nepříjemnými obtížemi po prodělání covidu-19. Pokud máte přetrvávající kašel, tlak na prsou nebo i pocit celkové nevýkonnosti svého těla přetrvávající déle než tři týdny, neváhejte a zajděte za svým obvodním lékařem, který vás odkáže na specialistu, jenž váš stav po zdravotní stránce odborně zhodnotí, posoudí, jaké následky covid-19 způsobil, a na základě některé z přidružených diagnóz lázeňskou léčbu doporučí.

Lázeňská léčba hrazená pojišťovnou trvá tři až čtyři týdny. Každý jedinec má přitom právo zvolit si nejen lázeňskou společnost, ve které se chce rehabilitovat, ale i přímo konkrétní lázeňský dům, ve kterém chce být ubytován. Možností je přitom dnes opravdu mnoho. Na řešení postcovidových potíží se zaměřují lázeňské domy ve Františkových Lázních, v Mariánských Lázních, v Luhačovicích, v Darkově, v Jáchymově, ve Velkých Losinách, ale i v Janských Lázních apod.

Uzdravili jste se z covidu? I tak si nechte zkontrolovat plíce, vybízejí lékaři

Koronavirus

Kratší pobyty pro samoplátce se státním příspěvkem na lázně

Lidé mají možnost pod dohledem lékařů absolvovat i kratší pobyt v lázních jako samoplátci. Doporučován je nicméně minimálně týdenní pobyt, během kterého může proběhnout velmi intenzivní program.

„Během jediného týdne může host absolvovat 18 procedur včetně oxygenoterapie, inhalace minerálních pramenů, dechové gymnastiky, lymfodrenáže, suché uhličité obálky, solné jeskyně a podpůrné vitaminové terapie. Naprostou samozřejmostí je pečlivé lékařské vyšetření a následná konzultace ohledně výsledků,” přibližuje lékařka Anna Godočíková ze společnosti Františkovy Lázně Aquaforum, a. s.

Tyto týdenní pobyty lze následně i dle potřeb jedince prodlužovat. Výhodou je, že na ně lze uplatnit státní příspěvek na lázně ve výši 4000 Kč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám