Co se týče nealkoholických míchaných koktejlů, Česko se řadí mezi přední průkopníky. Dokládá to i každoroční mistrovství světa v míchání těchto drinků. Právě z letošních finalistů vybíráme zajímavé recepty.

Letní osvěžující koktejly.

Letní osvěžující koktejly

FOTO: Novinky

Clear thoughts

Letošní vítěz mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink. Kontrastní chutě mají za cíl evokovat jak sladké, tak ty hořčejší chvíle v životě. Za drinkem stojí příznačně Estonec Laur Ihermann, chlad z něj tak přímo číší.

Koktejl Clear thoughts

Koktejl Clear thoughts

FOTO: Mattoni (5x)

INGREDIENCE

Na koktejl
  • 10 cl perlivé minerální vody Mattoni
  • 8 cl čiré kávy
  • 1 větvička čerstvého tymiánu
  • 1 kapka celerového bitteru The Bitter Truth
  • 1 barová lžíce kyseliny citronové Santa Maria
  • 2 cl sirupu Monin s příchutí bílé čokolády
  • led

POSTUP: 

  1. Do vychlazené míchací sklenice nalijeme čirou kávu, sirup s příchutí bílé čokolády a Mattoni perlivou.
  2. Přidáme kyselinu citronovou a zakápneme bitterem.
  3. Směs zasypeme ledem a pečlivě promícháme barovou lžící.
  4. Do servírovací sklenice vložíme snítku čerstvého tymiánu.
  5. Přes sítko zalijeme směsí z míchací sklenice.
  6. Podáváme.

Sharp voice

Ostrý drink, který zchladí nejen tělo, ale i mysl. Osvěžující kombinace černého rybízu s liči a chilli pak dodá každému hlasu smyslnou přesvědčivost.

Koktejl Sharp voice

Koktejl Sharp voice

INGREDIENCE

Na koktejl
  • 2 cl liči (lychee) sirupu
  • 2 cl čerstvé citronové šťávy
  • 2 cl černorybízového džusu
  • 2 ks chilli: do šejkru a na ozdobu (lze nahradit pár kapkami tabaska)
  • 10 cl perlivé Mattoni
  • led

POSTUP:

  1. Do míchací sklenice vložíme led.
  2. Přidáme liči sirup, citronovou šťávu a černorybízový džus.
  3. Do sklenice můžeme přidat i jednu chilli papričku, případně pár kapek tabaska.
  4. Směs zasypeme ještě trochou ledu a důkladně promícháme.
  5. Směs nalijeme do servírovací sklenice a dolijeme perlivou Mattoni.
  6. Koktejl ještě zamícháme barovou lžící a ozdobíme chilli papričkou.

4 senses 

Další z finalistů mistrovství, který se umístil na druhém místě. Jedná se o krémový koktejl s orientálním nádechem, který kombinuje čtyři chuťové smysly. Autorem je Rakušan Stefan Haneder.

Koktejl s orientálním nádechem 4 senses

Koktejl s orientálním nádechem 4 senses

INGREDIENCE

Na koktejl
  • 10 cl perlivé minerální vody Mattoni
  • 0,1 g šafránu
  • 1,5 cl sirupu Monin s příchutí jablečného koláče
  • 1 cl Supasawy
  • 20 g vaječného bílku
  • 20 g freshe z jablek Granny Smith
Ozdoba
stonek z rajčete, jablko Granny Smith

POSTUP:

  1. Do míchací nádoby nasypeme led a přidáme šafrán, Supasawu a jablečný sirup.
  2. Vše pečlivě protřepeme.
  3. Směs přes sítko nalijeme do sklenice s ledem.
  4. Dolijeme Mattoni perlivou a zastříkneme espumou z vaječných bílků a jablečného freshe.
  5. Ozdobíme a můžeme podávat.

Magic Garden

Koktejl v sobě zahrnuje tropickou kombinaci ovoce a koření, jde o třetího finalistu soutěže, koktejl přichystala Agnieszka Cieślar z Polska.

Koktejl Magic Garden

Koktejl Magic Garden

INGREDIENCE

Na koktejl
  • 10 cl perlivé minerální vody Mattoni
  • 3 g čerstvého tymiánu
  • 1,5 cl sirupu Monin s příchutí Falernum
  • 1,5 cl čerstvé limetkové šťávy
  • 2,5 cl freshe z granátového jablka
Ozdoba
tymián, maliny, borůvky, jedlé třpytky, řepné klíčky, červená paprika

POSTUP:

  1. Do míchací nádoby dáme tymián.
  2. Přilijeme sirup s příchutí Falernum, čerstvou limetkovou šťávu a fresh z granátového jablka.
  3. Vše pečlivě podrtíme paličkou, zasypeme ledem a pečlivě protřepeme.
  4. Do sklenice nasypeme led a přes sítko zalijeme směsí z míchací nádoby.
  5. Dolijeme perlivou Mattoni, ozdobíme a můžeme servírovat.

Birdie

Lehký koktejl z pera českého barmana Jana Šebeka.

Koktejl s českým původem Birdie

Koktejl s českým původem Birdie

INGREDIENCE

Na koktejl
  • 10 cl Mattoni Grand perlivá
  • 1 cl šťávy z acai
  • 0,5 cl šťávy z yuzu
  • 3 cl vinného moštu
  • 2 cl bezinkového cordialu
Ozdoba
kopr, květiny, malinový prach

POSTUP:

  1. Do míchací nádoby nalijeme šťávy z yuzu a acai, bezinkový cordial a vinný mošt.
  2. Zalijeme Mattoni perlivou a promícháme barovou lžící.
  3. Směs nalijeme do sklenice a přidáme brčko obalené v malinovém prachu.
  4. Nakonec ozdobíme koprem a květinami.