Hlavní obsah

Inspirace na netradiční štědrovečerní menu

Novinky, Dana Sokolová

Kapr s bramborovým salátem je klasika, ale proč to také jednou nevyzkoušet trochu jinak? Zkuste letos na štědrovečerní hostinu připravit pečeného kapra s mandlovými lupínky nebo třeba kapří podkovy v parmazánovém těstíčku s cibulovou omáčkou. A pokud nemusíte kapra, vsaďte na pstruha a další ryby.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek
Rybí polévka podle výživové poradkyně Cecílie Jílkové
Suroviny: 1 cibule, 1 mrkev, 3 brambory, 2 kostky zeleninového bujonu bez soli, 300 g lososa (filet), čerstvý kopr, smetana ke šlehání bez laktózy
Postup: Cibuli povaříme na pánvi v 1 cm vody. Když je průsvitná, přidáme i nadrobno nakrájenou mrkev a brambory a pár minut vaříme za občasného míchání. Pak do hrnce přidáme litr horké vody s bujonem, opepříme a vaříme deset minut. Nakonec přidáme pokrájenou rybu a vaříme dalších přibližně sedm minut.Pár kousků lososa a brambor si dáme stranou a polévku rozmixujeme zcela dohladka. Dochutíme nasekaným koprem a v nejnutnějším případě trochou soli. Vmícháme kousky brambor a lososa, které jsme si předtím dali stranou. Během servírování každou porci v misce kolem dokola zakápneme smetanou.
Bramborový krém s pečeným česnekem a majoránkovými ragú knedlíčky
Suroviny: 5 brambor, 100 g šalotky nebo cibule, 5 stroužků česneku, 50 ml smetany, 70 g másla, sůl, pepř, 300 ml vývaru, 2 rohlíky, 30 ml mléka, 1 vejce, 30 g polohrubé mouky, snítka čerstvé majoránky, olej
Postup: Česnek dáme do alobalu, zakapeme olejem a upečeme při 220 stupních cca 30 minut. Šalotku zpěníme na másle, přidáme nakrájené brambory, zalijeme vývarem a vaříme doměkka. Po uvaření vymixujeme dohladka s pečeným česnekem a přidáme smetanu.Rohlíky nakrájíme na malé kostičky, přidáme vejce, čerstvou majoránku a mléko. S polohrubou moukou vypracujeme knedlíčky a vaříme ve vroucí vodě 2-3 minuty. Podáváme s opečenou bagetkou.
Uzený pstruh s glazírovanou zeleninou, kuskus, omáčka beurre blanc
Suroviny: 4 pstruzi, 1 paprika žlutá, 1 červená, 1 malá cuketa (nebo polovina větší), hrst velkolisté petržele, pár sušených rajčat, 50 g másla, sůl, pepř, kuskusNa omáčku: 3 dcl bílého vína, 2 šalotky, 3 dcl rybího vývaru, 30 g másla, 1 dcl plnotučného mléka
Postup: Vykostěného a šupin zbaveného pstruha opečeme na tále dokřupava. Do hrnce dáme péci nasucho hikory špalíky, na mřížku naskládáme pstruhy a udíme pod alobalem 20 minut.Kuskus zalijeme vroucím vývarem a necháme 10 minut bobtnat pod fresh fólií. Na pánvi zarestujeme krájenou cuketu, žlutou a červenou papriku. Nakrájíme sušená rajčata a velkolistou petržel, vše promícháme, osolíme, opepříme a zakapeme olivovým olejem.Glazírovaná zelenina - mrkev, celer a cuketu nakrájíme na větší kostky, krátce povaříme a pak vložíme do vody s ledem.Omáčka beurre blanc - najemno nakrájíme šalotku, zalije vínem a necháme s trochou citrónové šťávy redukovat. Poté přidáme máslo – kousek po kousku, přičemž se pokaždé do směsi důsledně vmíchá metličkou.
Krémový rybí vývar s krupicovými bylinkovými nočky
Suroviny: 400 g kapra (stačí odřezky masa), 1 cibule, 50 g másla, 1/2 celeru, 1 petržel, 1 mrkev, 2 brambory typu B, 500 ml zeleninového vývaru, 2 kuličky nového koření, 250 ml smetany 33%, petržel
Postup: Rybí odřezky dáme do hrnce. Přidáme cibuli, kterou i se slupkou rozkrojíme na poloviny. Zalijeme vodou, aby maso bylo ponořené (zhruba litr) a vaříme asi 15 minut. Vývar scedíme, cibuli vyhodíme, maso si necháme stranou do polévky. Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu a brambory. Zalijeme rybím i zeleninovým vývarem, přidáme nové koření, osolíme a opepříme. Vaříme do změknutí zeleniny a brambor, asi 5 minut. Polévku rozmixujeme v krém. Přidáme do ní smetanu a kousky ryby.Během vaření polévky připravíme noky: máslo utřeme s vejcem. Postupně přidáváme mléko a krupici, dosolíme a nakonec rozmícháme nasekané bylinky. Necháme chvilku odležet. Noky tvarujeme lžící a vkládáme je do vařící se polévky. Vaříme ještě 8 minut. Nakonec polévku ozdobíme petrželkou.
Pečený kapr sypaný mandlovými lupínky
Suroviny: 800 g filet z kapra, 1 citrón, 1/2 lžičky kmínu, 50 g másla Tesco, 30 g mandlových lupínků, sůl, olej
Postup: Troubu si předehřejeme na 180 °C. Kapří filety osolíme, okmínujeme a z obou stran pokapeme citrónem. Pekáček vymažeme máslem a vložíme do něj filety. Ty pečeme v troubě 30 minut. Pět minut před dokončením kapra zasypeme mandlovými lupínky. TIP: Místo mandlí můžeme použít i česnekové plátky či kousky cibule.
Kapří podkovy v parmazánovém těstíčku s cibulovou omáčkou
Suroviny: 4 kapří podkovy, 100 g strouhaného parmazánu, 1 hrnek polotučného mléka, 1 hrnek polohrubé mouky Tesco, 1 vejce, 5 cibulí, 200 ml smetany, 500 ml hovězího vývaru, olej, sůl
Postup: Parmazán si promícháme s mlékem, moukou, vejcem a solí. Utvoříme těstíčko, v němž obalíme kapří podkovy. Smažíme na oleji dozlatova. Cibuli necháme změknout na trošce oleje. Nesmí začít zlátnout. Přilijeme vývar a povaříme 15 minut. Nakonec přidáme smetanu, chvilku provaříme a odstavíme z plamene. Cibulovou omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem. Podáváme s kaprem. TIP: Ušetříme si práci s vývarem a použijeme rychlejší variantu v podobě bujónu. Stačí ho zalít horkou vodou!
Pečený kapr s jarní cibulkou
Suroviny: 4 filety kapra, sůl, 1 svazek jarní cibulky, ½ lžičky mleté sladké papriky, 500 g brambor, 150 g sójové smetany, 30 g rostlinného tuku Flora Gold, rostlinný tuk na vymazání
Postup: Nejprve si připravíme ingredience. Kapra osolíme, brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na lupínky, jarní cibulky (naštěstí je už koupíme celoročně) očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka.Troubu předehřejeme na 220 °C. Do pekáče vymazaného rostlinným tukem vložíme polovinu cibule a poskládáme na ni vrstvu brambor. Osolíme a ochutíme trochou mleté papriky. Přidáme porce kapra a zalijeme smetanou. Posypeme zbývající jarní cibulkou a mletou paprikou. Pečeme v předehřáté troubě asi 60 minut.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám