Hlavní obsah

Pět tradičních vánočních polévek

Právo, Vendula Presserová

Polévka je grunt a ani vánoční tabule se bez ní neobejde. Co se vařívalo o svátcích kdysi a vaří se i dnes v Čechách, na Moravě či na Slovensku? Tradiční vánoční polévky pro vás s láskou nachystala gastronomická redaktorka Stylu pro ženy Vendula Presserová.

Foto: Profimedia.cz

Vyzkoušejte tradiční vánoční polévky.

Článek
Rybí polévka
Suroviny: 3 kapří hlavy, 500 g rybích vnitřností, odřezky z kapra (ploutve, ocas s kusem masa),1/2 bulvy celeru, 4 větší mrkve, 2 velké petržele, 200 g másla, 1 velká cibule, 2 lžíce hladké mouky, 4 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, 20 kuliček pepře, sůl, 2 rohlíky, olej na opečení krutonů
Postup: Rybí hlavy a odřezky dáme vařit do litru a půl osolené vody spolu s kořením, polovinou kořenové zeleniny a celou cibulí. Druhou polovinu kořenové zeleniny nastrouháme najemno a pomalu restujeme na dvou třetinách másla dozlatova. Ze zbylého másla a mouky upražíme světlou jíšku.Rybí vývar scedíme a přimícháme do něj osmaženou zeleninu. Přidáme jikry a mlíčí a polévku necháme pomalu táhnout, asi deset minut. Pak polévku zahustíme jíškou (vmícháme ji přes cedník, aby se nevytvořily hrudky) a ještě ji velmi zvolna deset minut vaříme (pozor, aby se nepřipálila, mícháme ode dna).Nakonec do polévky vrátíme rybí maso obrané z hlav a odřezků. Rohlíky nakrájíme na hranolky, ty rozložíme na plech na pečicí papír, pokropíme olejem a opečeme v troubě dorůžova. Podáváme k polévce zvlášť, aby se nerozmočily.
Valašská ščedračka
Suroviny: 250 g brambor, 100 g hrachu, 50 g pohanky, 50 g krup, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 2 větší cibule, 3 lžíce sádla (vegetariáni použijí olej), miska sušených hub, 4 velké stroužky česneku, sůl
Postup: Hrách a kroupy vypereme a namočíme přes noc do studené vody (každé zvlášť). Druhý den uvaříme doměkka. Cibuli pomalu orestujeme na sádle dozlatova (asi 30 minut). Vypranou pohanku uvaříme spolu s nakrájenými bramborami, sušenými houbami a zeleninou v osolené vodě.Když jsou brambory téměř měkké, přidáme do polévky orestovanou cibuli, uvařený hrách a kroupy, provaříme, a nakonec dochutíme prolisovaným česnekem. Na Valašsku se přidávají i sušené švestky.
Hrachovka
Suroviny: 250 g zeleného či žlutého loupaného hrachu, 4 stroužky česneku, 1 velká cibule, 4 lžíce sádla, uzenina podle chuti (klobása, špekáčky nebo párek), sůl, pepř, majoránka, hrst mraženého hrášku
Postup: Hrách přebereme, propláchneme a namočíme přes noc. V téže vodě jej uvaříme doměkka, v půlce varu osolíme, přidáme nakrájenou uzeninu a na sádle orestovanou cibuli.Z polévky část odebereme (bez klobásy) a rozmixujeme ji ponorným mixérem spolu s česnekem, pepřem a majoránkou. Vzniklou kaši vrátíme do hrachovky, tím ji zahustíme. Pro barvu přidáme mražený hrášek. Výborně chutná s chlebovými krutóny opečenými s česnekem.
Kapustnica neboli zelňačka
Suroviny: 1 kg uzených žeber, 2 brambory, 400 g kysaného zelí, 3 bobkové listy, lžíce sladké mleté papriky, miska sušených hub, 1 cibule, 3 lžíce sádla (nebo vyškvařené slaniny), papriková klobása, 16 sušených švestek, 2 lžíce hladké mouky, kelímek sladké smetany ke šlehání, 3 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, sůl, lžíce medu
Postup: Žebra uvaříme v tlakovém hrnci ve vodě s kořením doměkka. Vývar přecedíme. Drobně nakrájenou cibuli pozvolna orestujeme na sádle, když začne zlátnout, odstavíme ji z plotny a přidáme papriku a med.Ze zelí scedíme šťávu, schováme si ji na dochucení, a zelí dáme vařit do uzeného vývaru spolu s nakrájenou klobásou a orestovanou medovou cibulí. Zhruba v polovině vaření přidáme houby. Brambory nakrájíme na kostky a uvaříme je zvlášť v osolené vodě.Když je zelí měkké, přilijeme do polévky smetanu, ve které jsme rozmíchali mouku, přidáme uzené maso obrané ze žeber a švestky. Ještě chvíli zvolna vaříme, nakonec přisypeme uvařené brambory a polévku dochutíme lákem ze zelí a solí.
Sváteční houbovka
Suroviny: 1 cibule, 250 g brambor, 2 mrkve, 1 petržel, kousek celeru, 1 cibule, 3 lžíce másla, velká miska sušených hub, špetka kmínu, 100 g slaniny, 2 lžíce hladké mouky, kelímek sladké smetany ke šlehání, sůl
Postup: Připravíme litr vývaru z hovězího žebra a cibule. Přecedíme ho a dáme do něj vařit na kostičky nakrájenou zeleninu, brambory, kmín a oprané houby. Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme ji, škvarečky vybereme a do vyškvařeného sádla nasypeme mouku, uděláme jíšku.Když jsou brambory poloměkké, přilijeme do polévky smetanu, ve které jsme dohladka rozmíchali jíšku, a polévku ještě chvíli zvolna vaříme, mícháme ode dna. Nakonec do polévky přidáme obrané hovězí maso a škvarečky ze slaniny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám