Hlavní obsah

Velikonoční nádivka by na svátečním stole neměla chybět

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velikonoční nádivka, nazývaná také hlavička, velikonoční svítek či sekanice, se tradičně podává k večeři na Bílou sobotu. Její podoba se liší kraj od kraje. Vždy by ale měla obsahovat zelené byliny symbolizující jaro.

Foto: Profimedia.cz

Příprava nádivky není těžká a zvládnou ji i začínající kuchařky.

Článek

Podle starých receptů se nádivka připravovala bez pečiva, kdy se svařilo mléko s krupicí na hustou kaši, do které se přidalo vejce, nasekané maso a čerstvé kopřivy. Vše se poté peklo na plechu jako svítek.

Dnes se nejčastěji nádivka zapéká. Její příprava není vůbec těžká a zvládnou ji i začínající kuchařky.

V nádivce by neměla chybět kopřiva

Kopřiva má své místo v lidovém léčitelství dlouho, její účinky nezpochybňuje ani moderní medicína. Patří mezi byliny, které mají všestranné využití a na jaře ji ocení opravdu každý.

„Kopřiva obsahuje mimo jiné vitamíny C, K a B2 a také mnoho minerálních látek,“ upozorňuje RNDr. Pavel Suchánek, odborník na výživu a spolupracovník programu Zdravá 5 Nadačního fondu Albert. „Díky vláknině snižuje hladinu cukru v krvi a vitamíny celkově posilují organismus. Díky vysokému obsahu železa může být kopřiva skvělým pomocníkem v boji s jarní únavou,“ dodává.

Jelikož ne všichni mají ke kopřivám blízko, lze je dnes koupit i v supermarketech. „Poptávka po kopřivě neustále roste, již několik let sledujeme zvýšený zájem spotřebitelů o zpestření tradiční velikonoční kuchyně,“ potvrzuje Jakub Křivák ze společnosti Bylinky.

Uzené maso

Uzené maso je nepostradatelné v receptech mnoha tradičních českých jídel, včetně velikonočních nádivek. Právě do nádivky se nejlépe hodí uzená krkovice, která vyniká šťavnatostí, ale také uzený bůček či žebra.

Oblíbené recepty na nádivku

Dva recepty na nádivku pro vás připravil Michal Mošna z pražské Restaurace Sokolovna. Přesný postup naleznete v následujícím videu.

Dva recepty na velikonoční nádivku od Michala MošnyVideo: Novinky

Nádivka s uzeným
Suroviny: 5 starších rohlíků (housek), 5 vajec, 1,5 dcl mléka, 350 g uzeného masa, hladkolistá petržel, muškátový oříšek, 2 větší cibule, sádlo, sůl
Postup: Nakrájené rohlíky na kostky namočíme do mléka. Oddělíme žloutky od bílků, z bílků vyšleháme sníh. Na drobno nakrájenou cibuli orestujeme s uzeným masem na sádle. Po vychladnutí přidáme maso k rohlíkům, do směsi přimícháme na drobno nasekanou petržel a tuhý sníh. Dáme do vymazané formy a pečeme na 180 °C 30 minut.
Chlebová nádivka s mandlemi
Suroviny: 1/4 starého chleba, mléko, 6 vajec, 250 g lesních hub, 100 g mandlí, 2 větší cibule, sádlo, drcený kmín, česnek, sůl
Postup: Chleba nakrájený na kostky zakápneme mlékem. Oddělíme žloutky od bílků, z bílků vyšleháme sníh. Na drobno nakrájenou cibuli orestujeme s houbami, česnekem a drceným kmínem na sádle. Po vychladnutí přidáme ke chlebu a společně se sněhem jemně promícháme. Dáme do vymazané formy a pečeme na 180 °C 30 minut.
Tradiční nádivka s uzeným masem
Suroviny: 300 g uzeného masa (krkovice), 3 rohlíky (den staré), 3 velká vejce, kopřivy nebo petržel, 2 dl mléka nebo masového vývaru, sůl, pepř, máslo a strouhanku na vymazání a vysypání pekáčku
Postup: Uzené maso vložte do hrnce s vodou tak, aby bylo potopené, a přiklopené vařte 1 hodinu. Vývar z masa nevylévejte. Maso nakrájejte na drobné kostky.Rohlíky natrhejte do mísy, zalijte vývarem nebo mlékem a nechte chvíli nasáknout. Propracujte rukama. Velkou hrst kopřiv spařte vroucí vodou, sceďte, přelijte studenou vodou a vymačkejte tekutinu. Místo kopřiv můžete použít kadeřavou petržel. Bylinku nakrájejte na drobno.Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte sníh. K rohlíkům přidejte maso, bylinky, trochu soli a pepře a spolu se žloutky promíchejte. Přidejte našlehané bílky. Máslem vytřenou formu vysypte strouhankou, náplň rozprostřete do pekáče a vložte do trouby předehřáté na 180 ⁰C, pečte asi půl hodiny. Doba pečení se bude řídit vrstvou, kterou jste do pekáčku vložili.
Tradiční velikonoční nádivka
Suroviny: 7 starších rohlíků na kostičky, 200 ml mléka, 6 vajec, žloutky a bílky zvlášť, 400 g vařeného nakrájeného uzeného masa, 30 g rozpuštěného másla, 2 hrsti nasekaných kopřiv, 1 lžíce nasekané pažitky a petrželky, ½ lžičky prášku do pečiva, sůl, pepř, muškátový oříšek a kyselé okurky
Postup: Do větší mísy nasypte rohlíky, zalijte mlékem a nechte nasáknout. Pak je zlehka vymačkejte, zbylé mléko vylijte a rohlíky promíchejte s prošlehanými žloutky, uzeným masem, rozpuštěným máslem, kopřivami, pažitkou, petrželkou a práškem do pečiva. Směs ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.Troubu předehřejete na 200 °C. Pekáček nebo zapékací mísu vymažte máslem. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho přimíchejte do směsi. Směs nalijte do pekáčku a pečte asi půl hodiny do zlatova. Nádivku podávejte posypanou pažitkou s kyselou okurkou.
Velikonoční nádivka připravená s láskou k přírodě
Suroviny: 8 rohlíků (nejlépe pár dní uleželých), 0,5 l mléka, 5 vajec syrových a 4 vejce uvařená natvrdo, 150 g slaniny nebo jiné oblíbené uzeniny, jarní cibulka (asi 3 ks i se zelenými výhonky), 80 g másla, 250 g čerstvého špenátu, 70 g libovolných jarních bylinek (listy kopřivy, listy pampelišky, sedmikrásky, popenec, medvědí česnek apod..), petrželová nať, sůl, pepř, muškátový oříšek, dle chuti můžete přidat i nakrájenou červenou papriku
Postup: Rohlíky nakrájejte, zalijte vlažným mlékem a nechejte chvíli odstát. Mezitím si na pánvi rozpusťte máslo a osmahněte na něm slaninu, cibulku, papriku a petrželovou nať. Ve velkém hrnci si poduste bylinky a špenát (do hrnce dejte kousek másla, přidejte omytý špenát s bylinkami, zamíchejte a pár minut poduste).Po vychladnutí směs špenátu a bylinek nasekejte sekáčkem. Všechny přísady postupně přidávejte k rohlíkům (kromě syrových vajec, ta si vyšlehejte zvlášť do žloutkové pěny a do sněhu z bílků, a až nakonec opatrně vmíchejte do směsi). Směs osolte, dochuťte pepřem a špetkou muškátového oříšku… Vše pak rovnoměrně rozprostřete do připravených (máslem vymazaných) zapékacích keramických pekáčů. Pečte v troubě předehřáté asi na 180 °C přibližně hodinu.
Velikonoční nádivka s kopřivami a špenátem
Suroviny: 280 g toustového chleba, 400 ml polotučného mléka, 1 lžíce vepřového sádla nebo oleje, 400 g uzené krkovice, 1 šalotka, 100 g čerstvých kopřiv, 100 g baby špenátu, 6 žloutků, 3 lžíce majonézy, 6 bílků, 1 lžička soli, špetka muškátového oříšku, špetka mletého pepře, hrst plátkových mandlí, řepkový olej na restování + na vymazání formy
Postup: Troubu rozehřejte na 200 °C. Toustový chleba nakrájejte na stejně velké kostičky, vložte na plech a dejte vysušit do trouby na cca 5 minut. Poté ho přendejte do větší mísy a zalijte mlékem. Uzenou krkovici nakrájejte na malé kostičky cca 5 x 5 mm. Olej nebo sádlo rozpusťte na pánvi a opečte na něm krkovici. Opečenou krkovici nechte bokem vychladnout.Na druhé pánvi zahřejte olej a orestujte na drobno nakrájenou šalotku. Přidejte kopřivy, špenát a nechte rychle zavadnout. Stáhněte ihned z plamene a nechte vychladnout. Žloutky smíchejte s majonézou, solí, muškátovým oříškem a pepřem. Směs přidejte k toustovému chlebu spolu s opečenou krkovicí a zavadlým špenátem s kopřivami. Dobře vše promíchejte. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu, který opatrně zapracujte k toustovému chlebu. Formu na nádivku vymažte máslem a těsto do ní přendejte. Vložte do trouby a pečte 30 minut.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám