Halloweenské rýžové dýně s olivami a petrželkou

FOTO: Tescorecepty (3x)

Suroviny: Na rýžové dýně: 6 středních rajčat, 240 g kulatozrnné rýže, 4 lžíce olivového oleje, špetka soli, špetka pepře

Na ozdobu: 1 řapíkatý celer, černé olivy podle potřeby, lístky petrželky podle potřeby

Postup: Nejprve si uvařte rýži podle návodu na obalu. Mezitím, co se rýže vaří, si připravte rajčata. Důkladně je omyjte a osušte, poté je nakrájejte na drobno a zprudka je osmažte na oleji. Přidejte sůl, pepř a nakonec i uvařenou rýži. Vše promíchejte a společně prohřejte.

Tvarujte kuličky, které ozdobte olivami pokrájenými na drobno. Pokládejte je tak, aby vznikl obličej a jemně zamáčkněte. Nakonec do kuliček opatrně zapíchněte kousek řapíkatého celeru, který má imitovat dýňovou stopku, společně s lístečkem petrželky.

TIP: Pokud nemáte čerstvá rajčata, můžete použít i loupaná v konzervě.

Strašidelná jablka
Suroviny: 3 větší jablka, 50 g hladké mouky, 50 ml mléka, 150 ml oleje, 1 vejce, 30 g cukru, špetka soli, špetka skořice, marshmallows, čokoládové kapičky, mandle

Postup: Jedno jablko oloupejte, vykrojte jadřinec a nakrájejte na čtyři kolečka. Z mléka, hladké mouky, vejce, cukru, soli a skořice udělejte těstíčko, ve kterém plátky jablka obalíte. Smažte je dozlatova na rozpáleném oleji.

Z dvou zbývajících jablek vykrojte kousek tak, jak to vidíte na obrázku. Mandle přepulte a zabodněte je do vnitřku jablek, aby vypadaly jako zuby.

Do bonbónů marshmallow zapíchněte čokoládovou kapičku. Vezměte si vždy dvě špejle a zabodněte je šikmo z vrchu do jablka. Na každou napíchněte kolečko jablka v těstíčku, do jehož vnitřku dejte marshmallows.

TIP: Místo jablek v těstíčku můžete použít donuty.

Strašidelné špagety s červenou omáčkou
Suroviny: 500 g špaget, 300 g rajčat v plechovce, 2 šalotky, oregano, olivový olej, sýr a olivy na ozdobu, sůl, cukr
Postup: Špagety uvařte podle návodu na obalu. Na pánvi si rozehřejte olej a krátce na něm nechte zesklovatět pokrájenou šalotku. Přidejte rajčata v plechovce a podle potřeby osolte a doslaďte. Nechte probublávat 15 minut na mírném plameni. Špagety podávejte s rajčatovou omáčkou. Dozdobte olivami a sýrem.
Krvavá jablka s červy

FOTO: Haribo (2x)

Surovin na čtyři porce: tabulka bílé čokolády, rybízová nebo jahodová marmeláda, 4 jablka

Na ozdobu: Želatinoví červíci

Postup: Nejprve nechte rozpustit čokoládu nad vodní lázní. Než se čokoláda roztopí, dejte jablka na chvilku do mrazáku, aby byla pořádně vychlazená, až je budete polévat čokoládou. Jakmile bude čokoláda rozpuštěná, nechte ji asi 10 minut odstát, aby trochu zhoustla.

Vyjměte jablka z mrazáku a polijte je pomocí lžíce čokoládou zhruba do poloviny. Pokud čokoláda nezatuhne hned, uložte ji ještě na chvíli do lednice. Trochu čokolády si nechte stranou pro nalepení červů. Pomocí mašlovačky lehce pomažte vršky jablíček červenou marmeládou tak, aby trochu stekla po bílé čokoládě a připomínala krev.

Každého červíka pomažte čokoládou a přilepte na jablko. Pár červů dejte i na talíř okolo jablek.

Temné brownies s lékořicí a netopýry

Suroviny na těsto do formy 20 x 20 cm: 200 g tmavé čokolády, 170 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 3 lžíce kakaa, 120 g třtinového cukru, špetka soli, lžička vanilkového extraktu, 230 ml mléka, 4 lžíce oleje

Na ozdobu: 2 balení želatinových bonbónů Haribo Color-Rado

Postup: Nejdříve rozpusťte čokoládu nad vodní lázní. Rozehřejte troubu na 180 stupňů a formu vyložte pečícím papírem. V misce smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva a cukr. Přidejte vanilkový extrakt, špetku soli a vše zamíchejte. Přilejte mléko a rozpuštěnou čokoládu a míchejte směs, dokud nebude hladká a bez hrudek.

Z mixu bonbónů vyberte ty s lékořicí, nakrájejte je na menší plátky a přidejte k těstu. Těsto nalijte do formy a dejte péct zhruba na 20 minut. Průběžně jej kontrolujte špejlí, dokud není upečené. Brownies ozdobte čokoládou a želatinovými netopýry. Buchtu můžete nakrájet na menší kousky a zbylé bonbóny naaranžovat kolem dokola.

Pečená dýně

FOTO: Hollandia

Suroviny: dýně Hokaido, 5 stroužků česneku, 3 snítky šalvěje, sůl, olivový olej, malý kelímek bílého jogurtu (Selský od Hollandia), 2 lžíce citrónové šťávy.
Postup: Dýni zbavte semínek i měkkého vnitřku. Nakrájejte i se slupkou na 2 cm široké měsíčky. Vše vložte do vhodného pekáče, osolte, promíchejte s olivovým olejem a pečte i s česnekem (ve slupce) a šalvějí na 180 °C dvacet minut. Po vyjmutí z trouby ihned podávejte. Dýni doplňte bílým jogurtem.
Dýňové lívance

FOTO: JarmilaSweet pro Albert

Lívance: 150 g dýně, 600 ml kokosového (nebo jiného rostlinného) mléka, 300 g špaldové (nebo jiné celozrnné) mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 2 lžíce slunečnicového oleje (+ na vymazání), špetka soli, mletá skořice

Čokoládový přeliv: 100 g hořké čokolády, 150 ml kokosového mléka

Postup: Dýni nakrájejte na kousky a vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Vložte do trouby a nechte péct 20 minut při 190 °C, aby dýně změkla. Vychladlou dýni rozmixujte s kokosovým mlékem, přidejte olej a promíchejte. Do větší mísy prosejte špaldovou mouku, přidejte prášek do pečiva, špetku soli a mletou skořici. Pomalu přilévejte směs tekutých ingrediencí a pomocí metličky zamíchejte, aby nevznikly hrudky.

Lívanečník vymažte troškou oleje a rozpalte na střední stupeň. Těsto nalijte pomocí naběračky a lívance nechte opékat 1 minutu z každé strany. Mezitím zahřejte v kastrolu mléko a rozpusťte v něm nalámanou čokoládu, kterou hotové lívance přelijte.

TIP: Pokud budete lívance podávat najednou a chcete, aby byly ještě teplé, předehřejte troubu na 50 °C a hotové lívance v ní nechte odležet.

Strašidelné prstíky
Strašidelné prsty

FOTO: Hera (3x)

Suroviny: 125 g rostlinného tuku s máslovou příchutí, 125 g krystalového cukru, špetka soli, 1 žloutek, 1 lžička najemno nastrouhané citrónové kůry, 250 g polohrubé mouky, 50 g mandlí nakrájených na plátky

Postup: Předehřejeme troubu na 180 °C a vysteleme plechy pečicím papírem. Smíchejte tuk s cukrem a solí. Poté přidejte žloutek a citrónovou kůru a vše dobře promíchejte. Nakonec přidejte mouku a vymíchejte těsto do hladké hmoty. Zabalte je do potravinové fólie a nechte cca 30 minut odpočívat v lednici. Po vyjmutí tvarujte těsto do válečků a ukládejte na plech. Nakonec přidejte plátky mandlí, které vytvoří nehet. Mandle je třeba do těsta přitlačit, aby držely. Nakonec pomocí nože udělejte do těsta zářezy, které budou vypadat jako klouby. Pečte cca 15 minut a podávejte vychladlé.

Bubáci

Postup: 50 g rostlinného tuku, 170 g mouky, 1 čajová lžička prášku do pečiva, 125 g cukru, 60 ml mléka, 1 velké vejce, špetka soli

Na ozdobu: 1 lžíce marmelády, 500 g bílého fondánu, potravinářská barva (černá)

Suroviny: Smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Tuk rozpusťte v hrnci a přidejte studené mléko a vejce. Nakonec vše spojte v jedno těsto a pořádně promíchejte. Pomocí lžičky naplňte těstem košíčky na muffiny. Pečte je cca 15 minut na 200 °C. Po upečení nechte košíčky vychladnout. Vyválejte fondán na tenký plát, pokud se vám lepí, lehce si posypte pracovní plochu práškovým cukrem. Po zchladnutí seřízněte vršek muffinů a potřete jej marmeládou. Na to přilepte část zřídlého těsta. Základ bubáků překryjte bílým fondánem a vytvarujte. Připravte si potravinářskou barvu a domalujte oči a pusu.
Sladké mumie
Suroviny: 115 g rostlinného tuku s máslovou příchutí, 160 g krystalového cukru, 8 polévkových lžic majonézy, 1 lžička vanilkové esence, 1 vejce, 330 g polohrubé mouky, 200 g rozpuštěné bílé čokolády, čokoládové kuličky

Postup: Smíchejte cukr, majonézu, margarín, vejce a vanilku. Poté postupně přidávejte mouku, dokud se nevytvoří hladké těsto. To zabalte do potravinové fólie a nechte cca hodinu odpočívat.

Mezitím si přichystejte plechy s pečicím papírem a předehřejte si troubu na 180 °C. Z těsta si poté oddělujte kuličky o průměru 2 – 3 cm a ty vytvarujte do mrkvového tvaru. Poté si z těsta udělejte další kuličku o průměru 1 cm a z té vyválejte hlavu a spojte ji s tělem. Takto vytvarované mumie pečete cca 10 minut do zlatova a pak nechte vychladnout. Nakonec namáčejte do bílé čokolády, párátkem dozdobte a z čokoládových kuliček udělejte oči.