Bílá pšeničná mouka není tím pravým pro zdravé vánoční pečení. Nahradit ji můžete mnohem lepší moukou – například žitnou, která je bohatá na vitamíny a minerály.

Vyzkoušet můžete také:

  • špaldovou mouku
  • celozrnnou mouku
  • kukuřičnou mouku (vhodná pro bezlepkovou dietu)
  • amarantovou mouku (vhodná pro bezlepkovou dietu)

Místo cukru med

Možná jste se už doma odvážili vyměnit tradiční bílý cukr za hnědý třtinový. To je určitě chvályhodné, nicméně stále jde o cukr, který ve větším množství zatěžuje váš organismus.

„Jestliže si chcete upéct opravdu zdravé cukroví, slaďte medem. Tento přírodní produkt je skutečně k nezaplacení – obsahuje celou řadu vitamínů (A, B, D, E a K) a antioxidantů,“ vysvětluje Ivana Bednářová Častvajová z projektu CEFF .

Vyhněte se nekvalitním rostlinným tukům

Před několika lety přály reklamy a doporučení výživových poradců rostlinným tukům. V současné době se ale situace obrací a důraz je kladem především na kvalitu tuků. Tradičně patřilo do pečení máslo nebo sádlo. Tyto tuky v současné době také doporučují odborníci na výživu. Pokud nemůžete z jakéhokoli důvodu použít živočišné tuky, nahraďte je například kvalitním olivovým olejem. Výhodné je používat také silikonové formy, které nepotřebují vymazat.

Jako náplň domácí džem

Zdravé vánoční pečení si nepokazte krémovou náplní a nekvalitní čokoládovou polevou. Linecké cukroví slepte domácím džemem (například rybízovým) a ozdobte kvalitní polevou, kterou si připravíte z čokolády s vysokým obsahem kakaa.

Nezapomeňte také na:

  • vlašské a lískové ořechy
  • rozinky
  • sušené ovoce
  • pravou vanilku
  • skořici 

Recepty na zdravé vánoční cukroví


Ořechovo-ovocné cookies
Cookies

FOTO: CEEF

Suroviny: 3/4 hrnečku medu, 1/2 hrnku másla, 1 1/4 hrnku celozrnné mouky, 1/2 čajové lžičky soli, 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva, 2 vejce, 2 hrnky nasekaných ořechů, 2 hrnečky nasekaného sušeného ovoce

Postup: Máslo si nechte trochu změknout a pak ho utřete s medem. Přidejte obě vejce a ušlehejte. Nyní přidejte mouku, sůl, prášek do pečiva a vše smíchejte. Nakonec přidejte nasekané ořechy a sušené ovoce a vše smíchejte. Na plech dejte pečící papír, lžící si naberte trochu těsta a formujte z nich cookies. Pečte při 130°C asi 20 minut.

Máčené datle plněné mandlí
Datle

FOTO: fotobanka Profimedia

Suroviny: Čokoláda (použijte kvalitní s vysokým obsahem kakaa a bez rostlinných tuků), datle, mandle
Postup: Z datlí vyndejte pecky a místo nich vložte mandle. V hrnečku rozpusťte čokoládu na vaření a máčejte v ní datle.
Kokosky z jáhel – tradiční recept trochu jinak
Kokosky

FOTO: fotobanka Profimedia

Suroviny: 200 g vařených jáhel, 50 g strouhaného kokosu, 50 g spařených umletých rozinek

Postup: Vařené jáhly rozmačkáme a přidáme do nich kokos s rozinkovou kaší. Ze vzniklého těsta vykrajujeme malé kokosky, nejlépe k tomu poslouží obyčejná lžička. Kousky pak krátce pečeme dozlatova na promaštěném plechu.