Hlavní obsah

V Sýrii padl další turecký voják, Turci nasadili balistické rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Ankara

Turecký voják zemřel v pondělí při útoku syrské armády v Idlibu, uvedl list Hürriyet s odvoláním na vyjádření tureckého ministerstva obrany. Turecko na útok odpovědělo další palbou. Turecko nasazuje do bojů nejen bojové drony, ale také balistické rakety. Podle syrské agentury SANA vládní síly znovu ovládly Sarákib.

Foto: ČTK/AP

Tureckem podporovaní syrští vzbouřenci nakládají zraněného spolubojovníka na korbu pick-upu.

Článek

Turecký voják byl ve skupině, která byla vyslána do Sýrie v rámci posil, které mají zabránit dalšímu postupu syrské armády. Jednotka se dostala pod dělostřeleckou palbu syrských jednotek. Jeho kolega byl zraněn.

„Turecko odpovědělo na útok plnou silou a cíle režimu byly tvrdě zasaženy a zničeny,“ dodalo ministerstvo.

Místo nebylo specifikováno, ale syrská armáda v pondělí zahájila útok na Sarákib, jehož část 27. února ovládli povstalci. V úterý syrská agentura SANA oznámila, že syrské jednotky vstoupily do Sarákibu. Jeho dobytí potvrdil i SOHR: „Režimní síly s ruskou vzdušnou podporou byly schopné získat zpět úplnou kontrolu nad Sarákibem na dálnici z Damašku do Aleppa.“

Foto: ČTK/AP

Zranění syrští vzbouřenci podporovaní Tureckem

Podle tureckého vládní listu Daily Sabah se do bojů zapojilo ruské letectvo, které útočilo na frontě a zasáhlo i vesnici Fua. Nálet si podle exilové organizace SOHR monitorující dění v zemi vyžádal devět obětí.

Turecko neuspělo, v Sarákibu budou ruští policisté

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že ve městě Sarákib kvůli jeho významu – jde o důležitou dálniční křižovatku – rozmístí své vojenské policisty.

To znamená, že Turecko nedosáhne svých cílů, kdy chce mít pod svou kontrolou území stanovené ve dva roky staré dohodě ze Soči, podle níž ovládalo i část dálnice z Damašku do Aleppa.

Foto: Mapy.cz

Dálnice mezi Damaškem a Aleppem

Boje v úterý dále pokračovaly. Podle reportéra syrské tiskové agentury SANA byl terčem útoku i syrský bojový letoun.

Turecko sází na drony a dalekonosné dělostřelectvo

Agentura Anadolu zmínila, že Turecko nasazuje do boje hlavně drony, ale také balistické rakety. Z výčtu použitých zbraní je patrné, že se Ankara snaží vyhnout ztrátám a nasazuje hlavně bezpilotní prostředky a dalekonosné dělostřelectvo.

SPECIÁL: Turecká invaze v Sýrii

Speciály

Podle Anadolu nasazuje hlavně bojové drony Bayraktrat TB2 a průzkumné drony ANKA. Nasadilo i raketomety T-122 Sakaria s dostřelem 40 km, houfnice T-155 Firtina s dostřelem 30 až 40 km podle typu munice, ale také taktické balistické rakety krátkého dolet J-600T Yildirirm s půlltunovou hlavicí, jejichž dolet se podle verze pohybuje mezi 150 až 900 km.

Turecký ministr obrany Hulusi Akbar už v pondělí odpoledne oznámil, že turecké jednotky v Sýrii neutralizovaly 2577 syrských vojáků a elementů režimu. Eufemismus neutralizovat používá pro zabití nebo vyřazení z boje. Elementy režimu má na mysli milice bojující na straně vládních sil, kterou podporují i íránské síly Kuds, libanonský Hizballáh a Rusové.

Podle něj dále stoupl počet zničené syrské vojenské techniky na dvě letadla, dva drony, 135 tanků, pět systémů protivzdušné obrany, 86 děl, raketometů a houfnic a 77 obrněných vozidel a devět skladů zbraní. Čísla ale není jak ověřit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám