Hlavní obsah

Spojené státy blokují turecké letecké operace nad Sýrií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara / Washington

Americký prezident Donald Trump sice dal v neděli tureckému prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi zelenou k vytvoření bezpečnostní zóny na severu Sýrie, odkud může vyhnat kurdské milice, Spojené státy však Turecku operaci všemožně blokují.

Foto: ČTK/AP

Turky podporovaná Svobodná syrská armáda u hranice se Sýrií

Článek

Americká armáda v pondělí zabránila Turecku podnikat další bojové a průzkumné lety nad Sýrií, protože ho vyřadila z mechanismu, který má na starosti koordinaci letů v oblasti. Turecko tak nebude moci svým silám na severu Sýrie poskytovat vzdušnou podporu. Nebude také dostávat informace z průzkumu v oblasti.

Mluvčí Pentagonu Carla Gleansonová sdělila, že Středisko pro kombinované vzdušné operace vyřadilo Turecko z koalice zemí bojujících proti Islámskému státu (IS), na severovýchodě Sýrie. Neřekla, že by tam Turecko nemohlo létat, podotkla ale, že bez zařazení do operací „je těžké koordinovat lety v oblasti.“

Turecko dokončilo přípravy na invazi do Sýrie

Turecká invaze

Turecko se tak bude muset spoléhat na své dělostřelectvo, které už sever Sýrie v noci na úterý ostřelovalo.

Spojené státy zatím pouze stáhly své vojáky z oblasti mezi Tal Abjadem a Ras al-Ajnem na severu Sýrie. Uvedly, že jde o 50 až 100 mužů, kteří ale nadále zůstanou v Sýrii, i když dával americký prezident Donald Trump najevo, že by Spojené státy měly odejít z těchto válek a angažmá by mělo převzít právě Turecko.

Po kritice, že Trump ponechal kurdské spojence napospas Ankaře, jež na Kurdy pohlíží jako na teroristy, Trump pohrozil ekonomickým zničením Turecka, pokud Turecko učiní něco, co on bude považovat za nepřípustné.

Turecký viceprezident Fuat Oktay na to v úterý reagoval slovy, že se Turecko nedá zastrašit: „Tam, kde jde o bezpečnost Turecka, si cestu určíme sami a sami si stanovíme meze.”

Američané nám vrazili nůž do zad, prohlásili Kurdové

Turecká invaze

Turecko chce v Sýrii podél své hranice východně od Eufratu zřídit takzvanou bezpečnostní zónu. Podle představ Ankary v ní nebudou kurdské milice a vrátí se tam milion až dva miliony syrských uprchlíků, vůči nimž roste v Turecku odpor. Jejich přesun by ale výrazně změnil etnické složení v oblasti, kde žijí dva miliony Kurdů. Bude-li bezpečnostní zóna široká 30 km, Turecko se také dostane k některým bohatým ropným polím.

Kurdské úřady v severní Sýrii se už připravují na jednání s Damaškem a jeho spojencem Ruskem v případě, že USA své vojáky od turecké hranice stáhnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám