Hlavní obsah

Američtí vojáci opět hlídkují na syrsko-turecké hranici

Damašek

Američtí vojáci začali opět hlídkovat na severovýchodě Sýrie u hranic s Tureckem. Vrátili se tam poprvé od prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa z počátku října, že Spojené státy své vojáky z oblasti stáhnou. Informují o tom ve čtvrtek agentury AFP a Reuters.

Foto: Ari Jalal, Reuters

Konvoj americké armády se stahuje ze severu Sýrie a míří do Iráku.

Článek

Podle svědků citovaných tiskovými agenturami přijelo pět obrněných armádních vozidel s americkými vlajkami k syrsko-turecké hranici severně od obce Kahtáníja. Ta leží v severovýchodním cípu Sýrie asi 60 kilometrů od hranic s Irákem.

Podle šéfa exilové organizace SOHR Ramího Abdara Rahmána americké hlídky zůstanou v oblasti: „Chtějí zabránit tomu, aby Rusko a syrský režim dosáhly pohraničí východně od Kámišlí.” Kámišlí leží asi 40 kilometrů západně od obce Kahtáníja.

Na syrsko-turecké hranici západně od místa, kde byly viděny americké jednotky, mají v pátek začít společné hlídky Ruska a Turecka.

Americké jednotky působily na severovýchodě Sýrie do začátku října, kdy Trump oznámil jejich stažení z oblasti, čímž de facto umožnil nynější tureckou invazi do Sýrie zaměřenou proti kurdské milici YPG.

Část americké armády se pak přesunula do Iráku, ale část zůstala v Sýrii, protože Trump změnil názor. Na východě země mají hlídkovat u tamních ropných polí.

Trump obrátil, část amerických vojáků zůstane v Sýrii

Blízký a Střední východ

Tato změna se nelíbí vládě v Damašku.

Turecká invaze

Turecko zahájilo invazi na severovýchodě Sýrie 9. října s cílem omezit vliv syrských Kurdů u svých hranic. Podle Ankary jsou kurdské milice YPG, které pomohly porazit Islámský stát v Sýrii, teroristické a napojené na zakázanou tureckou stranu kurdských pracujících.

Pentagon zvažuje zvýšení počtu amerických vojáků v Sýrii, aby hájili ropná pole

Blízký a Střední východ

Po týdenních bojích dohodly první příměří na severovýchodě Sýrie Spojené státy, poté další příměří vyjednalo Rusko, které se pak s Tureckem dohodlo na společných hlídkách na syrsko-turecké hranici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám