Hlavní obsah

Zřícené letadlo EgyptAir nemělo vůbec vzlétnout, tvrdí experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letadlo společnosti EgyptAir, které spadlo v květnu roku 2016 na trase z Paříže do Káhiry do Středozemního moře, neprošlo náležitou údržbou a nemělo vůbec vzlétnout. Uvádí to expertní zpráva, již si zadalo francouzské ministerstvo spravedlnosti. O život tehdy přišlo 66 lidí.

Foto: Handout, Reuters

Trosky letadla a předměty, které záchranáři vytáhli z moře po pádu letadla společnosti EgyptAir.

Článek

Důvody, jimiž nehodu vysvětloval Egypt a francouzský úřad pro bezpečnost civilního letectví BEA, se lišily. Podle BEA mohl být důvodem pádu letadla požár v kokpitu, egyptské úřady uvažovaly o bombě.

Agentura Reuters nyní získala kopii expertní zprávy, o níž informoval list Le Parisien. Potvrzuje se v ní závěr BEA o zásadní mechanické poruše. Odborníci zjistili, že problémy se projevily při pěti předchozích letech stroje a šlo až o 20 různých závad včetně vadného detektoru kouře na toaletě a poruch v elektrickém obvodu. Piloti ale tyto potíže nikam nezaznamenali.

Odborná zpráva konstatuje, že nedodržování procedur a instrukcí nezbavuje společnost EgyptAir povinnosti náležité technické kontroly stroje před jeho odletem z pařížského letiště.

„Z expertizy vyplývá, že toto letadlo mělo být zkontrolováno během minulých čtyř letů a po zjištění závad nemělo vůbec odletět z Káhiry,“ uvádí se v dokumentaci. Je v ní vyjádřena také pochyba o dostatečné odbornosti egyptského technika, který dal povolení k odletu z Paříže.

BEA v minulosti upozornila, že egyptští vyšetřovatelé nezveřejnili svou závěrečnou zprávu. Podle mezinárodních regulí má být zpráva vydána do roku od nehody.

Reklama

Výběr článků

Načítám