Hlavní obsah

Na tělech obětí ve zříceném letadle EgyptAir se našly stopy trhaviny

Aktualizováno

Na ostatcích některých těl cestujících z letounu EgyptAir, který se zřítil 19. května, se našly stopy výbušniny. Informoval o tom egyptský úřad pro civilní letectví s tím, že nyní začne kriminální vyšetřování případu. Stroj egyptských aerolinek spadl na trase z Paříže do Káhiry, přibližně 290 kilometrů severně od Alexandrie. Zahynulo všech 66 lidí na palubě.

Foto: Handout, Reuters

Trosky letadla a předměty, která záchranáři vytáhli z moře po pádu letadla společnosti EgyptAir

Článek

Spekulace o možném teroristickém útoku, které vyvstaly hlavně v Egyptě, se zatím nepodařilo potvrdit ani vyvrátit. Příčinou havárie mohla být rovněž technická závada nebo lidská chyba.

Nález stop výbušniny by ale mohl být zásadním vodítkem při vyšetřování. Letoun spadl, aniž by hlásil jakékoliv potíže. Analýza takzvaných černých skříněk však prokázala, že piloti krátce před pádem zaznamenali oheň na palubě.

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Egyptské letadlo se zřítilo 290 kilometrů severně od Alexandrie

„(Vyšetřovací) komise začala poslouchat záznamy z černé skříňky nahrávající před nehodou rozhovory v pilotní kabině, a je zde zmíněna přítomnost požáru," citovala agentura AFP z červencového tiskového prohlášení egyptských úřadů.

Už předchozí analýza dat z druhé černé skříňky vedla vyšetřovatele k závěrům, že na palubě letadla byl kouř. Informace o něm vyslaly automatické senzory.

Související téma:

Černé skříňky jsou zařízení zaznamenávající komunikaci posádky a letové údaje právě pro případ nehody. Slouží k jejímu objasnění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám