Hlavní obsah

Záchranáři v Kambodži objevili trosky zříceného letadla

PHNOPENH

Záchranáři v Kambodži objevili trosky letadla, v němž cestovali i tři Češi. Pád stroje s 22 lidmi na palubě nikdo nepřežil. Letoun se zřítil v pondělí těsně před přistáním. Příčinou neštěstí zřejmě bylo špatné počasí.

Článek

Ministr informací Khieu Kanharith v úterý oznámil: "Všichni zemřeli. Je to potvrzené." Záchranná helikoptéra místo neštěstí objevila severovýchodně od hory Bokor v provincii Kampot. "Nalezli jsme místo havárie. Je vysoko v horách," uvedl pilot pátracího vrtulníku Tep Sitha.

"Trosky letadla našli záchranáři ve čtvrt na osm tamějšího času, tedy během naší noci," uvedla ve středu mluvčí českého ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová v tiskové zprávě, v níž vysvětlila, proč mohl vzlétnout vrtulník: "Počasí se totiž oproti včerejšku o něco zlepšilo. Ukázalo se, že místo nehody je o něco jižněji, než se původně očekávalo. Okamžitě tam vyrazily zdravotní a speciální jednotky. Bohužel nikdo z cestujících nepřežil."

Vrtulník však nemohl na místě neštěstí přistát. Dostal se tam pouze pátracím tým prodírající se lesem. "Prvním krokem, který se okamžitě musí udělat, je vyčistit část lesa pro přístup," sdělil viceguvernér provincie Kampot Khoy Khun Huor a dodal: "Vrtulníky nyní nemohou přistát dost blízko."

Do pátrání se v husté džungli zapojilo na tisíc vojáků a policistů a čtyři helikoptéry. Jejich práci ale komplikovaly déšť a mlha. [celá zpráva]

"Těla obětí budou převezena během dneška helikoptérami, a to do nemocnice v Phnom Penhu. Tam zamířil i český velvyslanec Ivan Hotěk s konzulkou Boženou Kunovou," uvedla Opletalová. S příbuznými obětí pak budou řešit převoz do Česka.

Pilot zřejmě ztratil orientaci

Na palubě stroje bylo 22 lidí, třináct Korejců, pětičlenná kambodžská posádka, tři mladí čeští turisté a ruský pilot. 

Podle informací Práva měli zemřít při pádu stroje syn a dcera českého stavebního podnikatele ze stavební společnosti PSG International a partnerka jeho syna. Firma PSG International, která realizovala zakázky ve více než dvaceti zemích - v Asii například v Indii, Bangladéši, Barmě, ale také v Jordánsku či Libanonu - má centrálu ve Zlíně a pobočky v Praze a Brně.

Místo neštěstí také potvrzuje teorii, že ve špatném počasí ztratil ruský pilot stroje Antonov An-24 orientaci. Pět minut před přistáním zmizel v pondělí z radaru na letišti Sihanoukville, kam stroj kambodžské společnosti PMT Air letěl ze Siemreapu, kde stojí proslulý chrámový komplex.  [celá zpráva]

:. Kliknutím na mapu ji zvětšíte do původní velikosti

Reklama

Související témata:

Související články

V Kambodži spadlo letadlo, na palubě i Češi

V Kambodži se v pondělí zřítilo letadlo s 22 osobami na palubě. Mezi cestujícími jsou údajně i tři Češi. O neštěstí informovaly místní úřední zdroje. Pátrací...

Výběr článků

Načítám