Hlavní obsah

Za pouštění hudby na svatbě v Afghánistánu smrt zastřelením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Ozbrojenci, kteří se vydávali za příslušníky islamistického hnutí Tálibán, zastřelili na svatbě ve vesnici v provincii Nangarhár ve východním Afghánistánu nejméně tři hosty a několik dalších bylo zraněno. Dva jsou ve vážném stavu, napsala agentura AFP. Důvod? Na svatbě se pouštěla hudba.

Foto: Wana News Agency, Reuters

Tálib a americkou puškou M4

Článek

„Mladí muži pustili v oddělené místnosti hudbu, přišli tři tálibové a začali na ně střílet. Dva zranění jsou ve vážném stavu,“ řekl agentuře AFP krátce po střelbě jeden ze svědků.

Mluvčí provincie Nangarhár potvrdil, že ke střelbě došlo, ale neposkytl bližší podrobnosti.

Tálibán ale tvrdí, že útočníci k jejich hnutí nepatří. Zabíhulláh Mudžáhid, mluvčí islamistického hnutí Tálibán uvedl, že dva ze tří útočníků byli zatčeni a po třetím, který uprchl se pátrá. Pachatelé budou souzeni podle islámského práva. Poznamenal přitom, že útočníci „zneužili jméno Islámského emirátu, aby si řešili své osobní spory“.

Za minulého režimu Tálibánu v letech 1996-2001 byla skoro všechna hudba v Afghánistánu zakázaná. Nová islamistická vláda zatím ohledně hudby nezavedla právní předpisy, podle Tálibánu však poslech nenáboženské hudby odporuje islámskému právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám