Hlavní obsah

Z Afghánistánu se už evakuují i Rusové, odvážejí i Ukrajince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Z Afghánistánu Rusko evakuuje přes 500 občanů Ruské federace, Ukrajiny a ze států postsovětské Organizace o kolektivní bezpečnosti (ODKB), uvedla agentura TASS. Ve čtyřech evakuačních letadlech jsou přítomni zdravotníci. Evakuaci organizuje ruské ministerstvo obrany na základě rozhodnutí Vladimira Putina.

Foto: Profimedia.cz

Ruský transportní Iljušin Il-76

Článek

„25. srpna na základě rozkazu prezidenta Ruské federace Vladimira Putina ministr obrany Sergej Šojgu zorganizoval evakuaci více než 500 občanů Ruské federace, ze zemí ODKB (Bělorusko, Kyrgyzstán, Tádžikistán, Uzbekistán) a Ukrajiny z území Islámské republiky Afghánistán,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Kvůli evakuaci byla ustavena letecká skupina čtyř vojenských transportních letadel v Uljanovsku.

Čína a Rusko spolupracují s Tálibánem

Svět

Obrana ještě dodala, že ve vojenských letadlech bude poskytována i zdravotní pomoc evakuovaným, budou v nich vojenští lékaři a sestry s potřebným vybavením.

Ruská média používají dál původní označení Afghánistánu, a pokud zmiňují Tálibán, tak s dovětkem, že jde o teroristickou organizaci, která je v Rusku zakázaná.

Země před několika dny s Tálibánem vyjednávala.

Mise NATO v Afghánistánu byla od počátku odsouzena k nezdaru, tvrdí Gorbačov

Blízký a Střední východ

Ze zprávy neplyne, kdo jsou evakuovaní a zda bude nějak omezen provoz ruského zastupitelského úřadu v Kábulu.

Reklama

Výběr článků

Načítám