Hlavní obsah

Vrtulník NATO zaútočil v Pákistánu

Novinky,
Islámábád
Aktualizováno

Dva příslušníci pákistánských ozbrojených sil byli zraněni, když vrtulník NATO přilétající z Afghánistánu zaútočil na kontrolním stanovišti na pákistánské straně hranice. Oznámil to člen pákistánské rozvědky. Podle agentury Reuters incident dále zhorší vztahy mezi Pákistánem a Západem.

Foto: Nicolas Asfouri/, Reuters

Bitevní vrtulník AH-1 Cobra pákistánského letectva vzlétl proti narušiteli

Článek

Vrtulník vypálil brzo ráno střely na pákistánskou hlídku na hranici kmenového území Severní Vazíristán. Pákistánská armáda okamžitě zareagovala a z blízkého Miranšáh vzlétlo několik pákistánských helikoptér. Stroj NATO ale odletěl.

Mluvčí mezinárodních sil ISAF ale uvedl, že se dva vrtulníky operující na afghánské straně hranice dostaly pod palbu z pákistánské strany a odpověděly protiútokem.

Po podobném incidentu loni Pákistán dočasně uzavřel silnice, po nichž se přes Pákistán přiváží zásoby pro vojáky NATO v Afghánistánu. Tehdy byli při útoku vrtulníku zabiti tři pákistánští vojáci. NATO neuvedlo, zda vrtulníky překročily hranici. Podle pákistánských svědků však působily nad Pákistánem deset minut.

Napětí mezi Pákistánem a Západem je vysoké kvůli útoku na dům Usámy bin Ládina, jehož zabilo americké komando 2. května.

Pákistánu také vadí časté útoky amerických bezpilotních letadel na kmenová území při afghánsko-pákistánských hranicích, které si vyžádaly stovky obětí. Zahynuli nejen bojovníci Tálibánu, ale také mnoho civilistů.

Pákistánská vláda je pod tlakem obyvatel, jimž útoky USA vadí.

Severní Vazíristán je kmenové území ležící na hranici s Afghánistánem. Slouží jako základna a zázemí kmeni Hakkání, který patří spolu s Tálibánem ke hlavním vzbouřeneckým skupinám

V pondělí se napjaté vztahy pokusil urovnat jednáním v Islámábádu americký senátor John Kerry. Prohlásil, že se s protistranou dohodl na konkrétních krocích. Jedním z nich je návrat trosek ultramoderního vrtulníku kategorie stealth, který havaroval při útoku na bin Ládina, uvedl list Guardian.

Foto: Reuters

Trosky vrtulníku na zahraně domu bin Ládina. Američané jej po havárii zničili.

Další podrobnosti dohody ale nejsou známé. USA vadí vazby pákistánské tajné služby na Hakkání.

Neřekl ani, zda je mezi nimi základní požadavek Washingtonu vůči Islámábádu, totiž zničení sítě Hakkání,které v Pákistánu nacházejí útočiště a na území sousedního Afghánistánu bojují proti vojákům NATO, uvedla ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám