Hlavní obsah

Vrátíme se do Afghánistánu, pokud tam přijde Al-Káida, řekl britský ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Afghánistán směřuje k občanské válce, a pokud v zemi začne působit Al-Káida a bude ohrožovat Západ, Británie by se tam mohla vojensky vrátit, prohlásil britský ministr obrany Ben Wallace.

Foto: Jafar Khan, ČTK/AP

Otevřená pákistánsko-afghánská hranice.

Článek

"Nechám otevřené všechny možnosti. Tálibán má už od minule jasnou zprávu - stanete se hostitelem Al-Káidy, začnete napadat Západ nebo jiné takové země a můžeme se vrátit," odpověděl ministr na otázku reportéra LBC radio, zda by se Británie mohla vrátit do Afghánistánu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tálibán obsadil strategické město GhazniVideo: Reuters

Británie a stejně tak i Spojené státy se v těchto dnech definitivně stahují z Afghánistánu, kde působily posledních dvacet let; stále větší část afghánského území přitom začíná ovládat radikální islamistické hnutí Tálibán. Kvůli bezpečnosti vlastních spolupracovníků a diplomatů vysílá Británie na místo 600 vojáků, Spojené státy 3000.

Afghánistán "směřuje k občanské válce" a chudoba a terorismus budou v zemi stále častější, řekl Wallace stanici BBC. Ministr také podle BBC odsoudil dohodu o stahování vojsk, kterou s Tálibánem uzavřel v roce 2020 tehdejší americký prezident Donald Trump. Označil ji doslova za "prohnilou dohodu". USA tehdy slíbily, že se stáhnou do května 2021 výměnou za bezpečí ustupujících vojsk.

Tálibán pokračuje ve vítězném tažení Afghánistánem

Svět

Wallace podle agentury Reuters uvedl, že Západ musí pochopit, že země jako Afghánistán nemůže opravit na počkání, a měl by mít situaci pod kontrolou. Tálibán podle něj není jednotná entita, ale spíše název, který propojil mnoho různých zájmů.

Islamistické hnutí Tálibán, které v letech 1996-2001 vládlo ve třech čtvrtinách Afghánistánu, začalo nyní postupovat afghánským územím s nečekanou rychlostí. Přebírá kontrolu nad dalšími strategicky významnými lokalitami a za uplynulý týden se zmocnili 14 provinčních metropolí, kterých je celkem 34. Islamisté nyní kontrolují většinu severu, západu a jihu země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám