Hlavní obsah

Tálibán pokračuje ve vítězném tažení Afghánistánem

ČTK, jz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Islámské militantní hnutí Tálibán postupuje Afghánistánem a podrobuje si jedno město za druhým. V pátek se zmocnilo dalších dvou správních středisek afghánských provincií - Laškargáhu a Čaghčaránu, píše agentura AFP. V noci na pátek obsadilo druhé největší město Kandahár.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tálibán obsadil strategické město GhazniVideo: Reuters

 
Článek

Islamističtí povstalci tak za posledních osm dní mají pod svou nadvládou dvě třetiny rozlohy Afghánistánu. Z velkých měst v rukou afghánské vlády zůstávají už jen tři: Kábul, Mazáre Šaríf a Dželálábád.

Tálibán se na svém tažení nesetkává s žádným odporem. Vládní představitelé prchají a města nechávají padnout, tak jako například Kandahár. Místním vládním představitelům a jejich doprovodu se podařilo z města letecky uprchnout.

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid tak mohl na svém twitterovém účtu napsat: „Nepřítel uprchl. Do našich rukou padly desítky vojenských vozidel, zbraní a střeliva.“

Kanada evakuuje ambasádu v Kábulu, pak ji zavře

Svět

Kvůli ofenzívě, kterou Tálibán zahájil v květnu, opustilo své domovy podle mluvčí organizace Lékaři bez hranic (MSF) téměř milion lidí. Tento osud dosud postihl už pět milionů z 38 milionů obyvatel Afghánistánu.

Foto: Gulabuddin Amiri, ČTK/AP

Hlídka tálibánců ve městě Ghazní, které radikálům padlo do rukou.

Civilní obyvatelstvo je v nesmírně těžké situaci. „Lidé umírají v křížových palbách nebo při explozích. Když jsou zraněni, je pro ně nepředstavitelně složité dostat se do zdravotnického zařízení,“ píše se ve zprávě Lékaři bez hranic.

Tálibán rychle postupuje, do tří měsíců může ovládnout celý Afghánistán

Svět

„Situace se v některých městech zhoršila natolik, že například v Laškargáhu nebo Kundúzu jsou nemocnice přímo na frontové linii,“ uvedla v této souvislosti koordinátorka humanitární pomoci Lékařů bez hranic Laura Bourjollyová.

Svou současnou ofenzivu Tálibán zahájil v květnu, kdy zahraniční síly začaly s poslední fází svého odchodu z neklidné asijské země. Konečné stažení amerických a zahraničních vojsk z Afghánistánu je plánováno na 31. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám