Hlavní obsah

Vinni, řekl soud čtyřem Indům. Za brutální znásilnění studentky jim hrozí oprátka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí
Aktualizováno

Čtyři muži ve věku 19 až 35 let obžalovaní z hromadného znásilnění, únosu a vraždy 23leté studentky dorazili v úterý ráno k soudu v Dillí. Ten je uznal vinnými. Podle agentury Reuters jim hrozí trest smrti oběšením, i když se absolutní trest v Indii uděluje výjimečně. Tentokrát je však velký tlak veřejnosti i pozůstalých na exemplární potrestání. Rozsudek by měl soud vynést ve středu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Muži, obžalovaní z hromadného znásilnění, přijíždějí k souduVideo: Reuters

 
Článek

Čtveřice je vinna ve všech bodech obžaloby. Po vynesení rozsudku začal skandovat dav před soudní budovou: "Oběste je! Oběste je! Oběste je!"

"Teď, když se potvrdila jejich vina, musejí viset. Není jiná možnost," řekl agentuře Reuters jeden z místních studentů.

Jeden z advokátů odsouzených označil rozsudek za nespravedlivý a zaměřený pouze na to, aby se zalíbil rozlícené společnosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti před soudem v Dillí požadují trest smrti pro znásilňovače Video: Reuters

Žaloba uvedla, že uklízeč autobusů Akšaj Kumár Singh, trenér Vinaj Šarma, prodavač ovoce Paván Gupta a nezaměstnaný Mukeš Singh nalákali 16. prosince dívku a jejího přítele do autobusu, když se pár vracel domů z kina.

Zatímco autobus projížděl ulicemi hlavního města, muži třiadvacetiletou dívku opakovaně znásilňovali a bili kovovou tyčí, než ji spolu s jejím přítelem, nahé a napůl v bezvědomí vyhodili u silnice. [celá zpráva]

Muž se z útoku později zotavil, ale vnitřní zranění dívky byla natolik vážná, že jim dva týdny po útoku v singapurské nemocnici podlehla. [celá zpráva]

Vyslechnuto bylo přes 100 svědků

Verdikt uzavře sedm měsíců trvající soud, během kterého soudce vyslechl 85 svědků obžaloby a 17 svědků obhajoby. Mezi těmi, kdo vypovídali, byli vyšetřovatelé či přítel oběti, který všechny útočníky identifikoval.

Obžalovaná čtveřice před soudem vinu popřela. Dva z obžalovaných – Gupta a Šarma – tvrdí, že v době útoku byli na večírku v parku. Akšaj Singh uvedl, že byl stovky kilometrů daleko v rodné vesnici ve státě Bihár. Také Mukeš Singh popíral, že byl na místě činu, ale během soudu vypověděl, že řídil autobus. Potvrdil, že tři zbylí obžalovaní v něm byli, ale trval na tom, že nic neviděl, protože zhasli světla, jakmile dívka s přítelem nastoupili.

Foto: Manish Swarup, ČTK/AP

Autobus přiváží čtyři obžalované k soudu v Dillí

Pátý obviněný byl v březnu nalezen oběšený ve své cele; spáchal patrně sebevraždu, byť to jeho rodina popírala. [celá zpráva]

Šestý útočník byl v době sexuálního útoku nezletilý, a proto dostal trest tří let vězení, což je maximum. [celá zpráva]

Rodina volá po trestu smrti

„Každý den žijeme a každý den umíráme pro tenhle rozsudek. Naše dítě předtím, než zemřelo, řeklo, že takovíto lidé by měli být upáleni zaživa,“ řekl otec oběti agentuře Reuters.

„Abychom splnili její poslední přání a s pomocí všech důkazů, které soud má, (pachatelé) rozhodně nesmějí být ušetřeni. Měli by je oběsit,“ dodal otec mrtvé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám