Hlavní obsah

VIDEO: Kyrgyzské úřady vyloučily teror jako příčinu zřícení boeingu

Právo, DPA, BBC, nek
BIŠKEK

V pozadí nedělní letecké katastrofy v Kyrgyzstánu, při níž podle upřesněných údajů zahynulo 68 lidí, nestál teroristický čin. Kyrgyzské úřady to v pondělí jednoznačně vyloučily s tím, že příčinou tragédie 28 let starého Boeingu 737 byl výpadek jednoho z motorů nebo závada na ovládacím systému letadla.

Článek

„Rozhodně to nebyl teroristický útok,“ prohlásil ministr dopravy Nurlan Sulajmanov s odvoláním na předběžné výsledky vyšetřování. Piloti asi pět minut po startu hlásili technické problémy letadla, načež se pokusili o návrat na letiště Manas v Biškeku, odkud mířilo do Teheránu. Pak se stroj zřítil na nedaleké pole. Podrobnější údaje experti očekávají z černých skříněk stroje, které se již podařilo z vraku získat.

Kyrgzské úřady v pondělí upřesnily, že mezi 68 mrtvými bylo mnoho cizinců, z toho až 44 Íránců, tři Kazaši, dva Kanaďané, jeden Turek a jeden Číňan. Celkem sedělo v letadle 83 pasažérů, šestičlenná posádka a zástupce íránské společnosti Aseman Air, která si podle agentury AFP letadlo od kyrgyzské partnerské organizace Itek Air z velké části pronajala.

Šlo o nejhorší leteckou katastrofu v dějinách Kyrgyzstánu. Na záchranných pracích se podíleli také hasiči a lékaři z americké vojenské základny, jejíž personál využívá část letištního areálu v Biškeku.

Podle kyrgyzských úřadů letoun, který byl v provozu od roku 1980, prošel loni v květnu v Kazachstánu opravou a začátkem tohoto měsíce technickou kontrolou. Itek Air však figuruje mezi leteckými společnostmi, které jsou na černé listině EU a jejichž stroje nesmějí v členských zemích unie přistávat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám