Hlavní obsah

Vědci odhalili maskovanou verzi omikronu

Vědci zaznamenali případy, kdy se varianta koronaviru omikron dokázala maskovat tak, že ji neodhalily běžně používané PCR testy. Vzorky byly chybně vyhodnoceny jako pozitivní na jiné varianty koronaviru. Upozornil na to deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Varianta omikron se zatím nebezpečnější nejeví.

Článek

Zmiňovaná „maskovaná“ verze omikronu má společné mutace, charakteristická genetická změna, která umožňovala při laboratorních testech předvýběr podezřelých vzorků jakožto kandidátů pro další testování s tím, že se pravděpodobně jedná o omikron, je však jiná. To viru poskytuje jistou kamufláž.

Maskovanou variantu PCR testy odhalí i tak a při genetickém sekvencování je i přes odlišnost zjištěno, že se jedná o omikron, nová verze se jen vyhne předvýběru při analyzování PCR testů.

Zákazy cestování jsou neefektivní a omikron nezastaví, tvrdí WHO

Cestování

Vlastnosti zatím nejsou známy

Na odhady, zda se bude nově odhalená pozměněná verze omikronu chovat odlišně v tělech pacientů, tedy zda bude například působit závažnější zdravotní komplikace, bude nakažlivější a jak před ní bude chránit očkování, je příliš brzy. Každá změna genetické informace nicméně může znamenat odlišné vlastnosti viru.

Omikron má vyšší riziko reinfekce, ale mírnější průběh než delta, tvrdí WHO

Koronavirus

Prozatím byla nová varianta zaznamenána ve vzorcích analyzovaných v Jižní Africe, Austrálii a Kanadě. Je ovšem pravděpodobné, že už se šíří i v dalších zemích.

Nejnovější varianta koronaviru omikron, která se na konci listopadu objevila na jihu Afriky, byla vzhledem k vysokému počtu mutací na klíčovém spike proteinu Světovou zdravotnickou organizací (WHO) zařazena do kategorie znepokojivých.

Omikron se šíří v Brně

Domácí

Odborníci vyslovili obavy, že by mohl být omikron nakažlivější, mohl by vyvolávat těžší průběh onemocnění a mohl by obcházet imunitu získanou očkováním. Zatím se potvrdila jen první domněnka, která by se ovšem v případě, že bude omikron vyvolávat mírnější průběh covidu, mohla nakonec ukázat naopak jako milosrdnější.

Omikron se může stát vánočním dárkem celému lidstvu a utnout pandemii, říká německý expert

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám