Hlavní obsah

V Tokiu se třásla země, Japonci kvůli metrové tsunami evakuovali pobřeží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Východ Japonska v pátek vyděsilo zemětřesení o síle 7,3 stupně Richterovy škály. Jeho epicentrum bylo v moři zhruba 250 kilometrů od pobřeží. Země se třásla i v hlavním městě Tokiu. V pobřežních oblastech byli lidé vyzváni k evakuaci. K pobřeží dorazila metr vysoká vlna tsunami.

BEZ KOMENTÁŘE: Japonsko postihlo zemětřesení o síle 7,3 stupně Richterovy škály

 
Článek

Na záběrech stanice NHK z Tokia byly patrné otřesy, které trvaly několik minut. „Epicentrum bylo v hloubce asi 36 kilometrů. Je to oblast velkého zemětřesení z loňska, vlastně to možná technicky vzato je jeho následný otřes. Každopádně jsou to velké otřesy,“ řekl televizi SkyNews americký geolog Randy Baldwin.

Japonské úřady varovaly před přílivovou vlnou tsunami. Lidé v pobřežních oblastech byli vyzváni, aby tato místa opustili. Úřady připomínaly ničivé zemětřesení a tsunami, které v březnu 2011 zpustošily severovýchodní pobřeží.

Metr vysoká vlna dorazila jako první k městu Išinomaki v prefektuře Mijagi, které patřilo loni k nejpostiženějším. Žádné škody nebyly hlášeny. Jako bezproblémový je uváděn provoz jaderných elektráren i ropných rafinérií na severovýchodě Japonska.

Varování před tsunami byla později odvolána.

Foto: Kyodo, Reuters

Hasiči pomáhají s evakuací obyvatel na japonském pobřeží.

Reklama

Výběr článků

Načítám