Hlavní obsah

V Thajsku zasáhli proti demonstrantům, čtyři mrtví

– Bangkok • Aktualizováno

Thajská policie začala v úterý v hlavním městě Bangkoku novou operaci, jejímž cílem je vytlačit demonstranty z prostranství u vládních budov. Střety jsou velmi tvrdé, zásah si vyžádal podle agentury Reuters čtyři mrtvé. Nejméně 58 osob bylo zraněno, uvedla stanice CNN. Zatčeno bylo 183 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nepokoje v ThajskuVideo: Reuters

 
Článek

"Jeden policista byl zastřelen a další čtyři zraněni", z toho jeden vážně v důsledku exploze, řekl AFP policejní zdroj o jednom z úmrtí. Policie neuvedla, kdo mrtvého zasáhl.

Druhou obětí se stal 52letý muž, který podle sdělení zdravotníků podlehl zraněním hlavy, uvedla CNN. I další dvě oběti jsou z řad demonstrantů, uvedla záchranka Erawan.

K akci se policie rozhodla poté, co selhalo vyjednávání s demonstranty, kteří blokují vládní budovy. Nejprve policisté vytlačili demonstranty o několik set metrů, kde obě strany oddělila bariéra z pytlů s pískem. Pak došlo k tvrdým střetům. Policisté použili slzný  plyn. Demonstranti po nich vystřelili a hodili nálož. Policie odpověděla střelbou, použila nejen gumové projektily, ale také ostré náboje.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Thajští policisté míří na demonstranty.

Policie se soustředila především na budovu vlády, okolo které je největší množství  protestujících Thajců. Uspěla u ministerstva energetiky, které ovládla poté, co zatkla stovku demonstrantů, kteří nekladli odpor.

Do operace, jejímž cílem je vyčistit prostranství okolo vládních budov v centru a na severu metropole, se podle agentury Reuters zapojilo na 15 tisíc policistů.

Foto: Chaiwat Subprasom, Reuters

Thajský demonstrant před kordonem bezpečnostních sil

Změna taktiky 

Vláda se až donedávna vyhýbala přímé konfrontaci, aby omezila riziko násilností, které si už vyžádaly 11 životů. V pátek ale povolala do akce stovky těžkooděnců, aby uvolnili přístup k sídlu vlády, které premiérka a její ministři kvůli demonstrantům nemohli skoro dva měsíce používat. Během této operace však nedošlo ke konfrontaci ani k zatýkání. [celá zpráva]

Krátce poté, co policisté vyčistili prostranství před vládními budovami, se odpůrci vlády začali vracet a tisíce jich v pondělí úřad vlády znovu obklíčily.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Zraněný thajský policista na ulici v Bangkoku

Opozice už déle než tři měsíce pořádá v Bangkoku demonstrace, aby přiměla vládu premiérky Jinglak Šinavatrové k demisi. Účastníci nepokojů obviňují vládu z korupce a tvrdí, že ji ve skutečnosti z exilu řídí premiérčin miliardářský bratr Tchaksin Šinavatra, který byl svržen při vojenském převratu v roce 2006.

Na začátku února se uskutečnily dokonce nové volby, ale opozice je odmítá jako zmanipulované, protože se konaly za výjimečného stavu. [celá zpráva]

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Policistu zraněného při zásahu odvážejí

Opozice, která si je vědoma, že nemá dost příznivců, místo toho chtěla ustavení přechodné vlády, která by volby připravila. [celá zpráva]

Premiérce hrozí stíhání 

Thajská protikorupční policie mezitím oznámila, že podá trestní oznámení na thajskou premiérku. Šinavatrová je podezřelá ze zanedbání povinností v souvislosti s kontroverzním programem pomoci pěstitelům rýže. Protikorupční komise upřesnila, že premiérka ignorovala varování, že program vytváří prostor pro korupci a finanční ztráty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám