Hlavní obsah

Thajská premiérka pod tlakem protestů rozpustila parlament

Bangkok
Aktualizováno

Thajská premiérka Jinglak Šinavatrová, která čelí masovým protestům, oznámila v pondělním televizním projevu rozpuštění parlamentu a uspořádání předčasných voleb na 2. února. Opoziční předáci ale hodlají v demonstracích pokračovat s cílem vytvořit přechodnou vládu. V ulicích je deset tisíc lidí.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Thajští demonstranti projíždějí Bangkokem.

Článek

„V této chvíli, kdy se proti vládě staví mnoho lidí z mnoha skupin, je nejlepší cestou dát moc zpět thajskému lidu a uspořádat volby. Rozhodne tak thajský lid,” oznámila podle agentury Reuters premiérka, která už v neděli slibovala referendum o svém setrvání v úřadu. Hlavní opoziční formace, Demokratická strana, ten den oznámila, že odvolává z parlamentu své poslance.

Foto: Chaiwat Subprasom, Reuters

Thajští demonstranti před budovou parlamentu

Stoupenci opozice demonstrují v ulicích hlavního města už několik týdnů. Jejich cílem je sesadit Šinavatrovou. Tvrdí, že ve skutečnosti vládne její bratr, bývalý premiér Tchaksin Šinavatra, který žije v exilu. Ona ale plánovala změnit zákony, které by mu umožnily vrátit se a nebýt stíhán.

Foto: Sakchai Lalit, ČTK/AP

Thajští demonstranti pochodují Bangkokem.

Opoziční předák Sutchep Tchaugsuban již dříve ohlásil, že se v pondělí bude konat rozhodující protestní akce proti Šinavatrové. Podle BBC se do dnešních demonstrací na různých místech metropole zapojilo 150 000 lidí. Ministr vnitra v neděli podle serveru BBC sdělil, že policie není ozbrojena a má při sobě jenom štíty a obušky.

Foto: Sukree Sukplang , Reuters

Thajská premiérka Jinglak Šinavatrová

Protestující chtějí ustavení lidové rady

„Dnes budeme pokračovat v pochodu na sídlo vlády. Našeho cíle jsme ještě nedosáhli. Rozpuštění parlamentu není náš cíl,” řekl Reuters Tchaugsuban. Podle agentury si vůdce protestního hnutí uvědomuje, že nové volby by zřejmě vyhráli stoupenci premiérky a jejího bratra, a vybízí k vytvoření „lidové rady” složené ze jmenovaných „dobrých lidí”, která by nahradila současnou vládu. Podle premiérky je však tento plán nedemokratický a odporuje ústavě. V roce 2011 získala strana Šinavatrové 159 křesel z 256.

Foto: Sakchai Lalit, ČTK/AP

Thajští demonstranti požadují odchod Šinavatrové.

Šéf opoziční Demokratické strany Apchisit Vedžadžíva zatím nechal stranou otázku, zda by se jeho strana zúčastnila voleb, které se musí konat do 60 dnů po rozpuštění parlamentu. Rozpuštění sněmovny je ale podle něj „první krok k řešení problému”, sdělil tento bývalý premiér během protestního pochodu v Bangkoku.

Foto: Chaiwat Subprasom, Reuters

Thajský expremiér Abchisit Vedžadžíva si přichází převzít obvinění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám