Hlavní obsah

V nelegální indonéské hliníkárně mučili dělníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Majitele továrny na hliník a čtyři předáky zadržela indonéská policie. V nelegálně provozovaném podniku drželi zaměstnance násilím a mučili je, když se snažili vzepřít, uvedla v pondělí agentura AFP.

Foto: Tatan Syuflana, ČTK/AP

Indonéští dělníci protestují na Prvního máje proti pracovním podmínkám.

Článek

V továrně pracovalo 34 dělníků, z nichž čtyřem bylo teprve sedmnáct let. Podle vlastní výpovědi museli pracovat nejméně 16 hodin denně, aniž dostávali jakýkoli plat. Jídlo měli jen dvakrát denně.

"Když jsme se bouřili, fackovali nás, kopali, pálili cigaretami, polévali vroucí vodou," vypověděli zaměstnanci policii.

"V noci je zamykali v místnosti osm krát šest metrů, kde spali na tenkých podložkách na betonové podlaze. Neměli jak uniknout," řekl AFP detektiv Shinto Silitonga z města Tangerang u Jakarty.

Dělníci z továrny se podle jeho slov už vrátili domů. "Vypadali hrozně. Roztrhané šaty, kůži pokrytou kousanci od hmyzu a vyrážkou, někteří byli opravdu vyhublí na kost. A taky mají strach z lidí," dodal s tím, že vyšetřování stále pokračuje.

Jaký trest zadrženým hrozí, policie neupřesnila.

Indonéští tovární dělníci patří k nejhůře placeným v Asii a jejich mzdy jsou zhusta nižší než v Číně či Indii.

Reklama

Výběr článků

Načítám