Hlavní obsah

V Misurátě hoří zasažený zásobník ropy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis/Benghází

Libyjské vládní jednotky zasáhly raketou ropný zásobník v Misurátě. Půlmiliónovému městu, které už měsíce vzdoruje dobytí, chybí palivo. Ve městě, nad nímž se vznáší sloup černého mastného dýmu, je uzavřena většina čerpacích stanic, uvedla ČTK. Ve chvíli, kdy je situace na frontě zamrzlá, přišli Britové podle ABC s ideou, že by libyjský vůdce Muammar Kaddáfí nemusel zemi opustit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sloup černého kouře se valí ze zásobníku ropy v libyjské MisurátěVideo: Reuters

 
Článek

Osud Misuráty potvrzuje, že ani jedna strana v libyjské občanské válce nemá dost sil na vítězství. Misuráta je od počátku bojů v obležení Kaddáfího vojska, které ji ale nebylo schopno dobýt. Byla vytlačena z okraje města a ze vzdálenosti 30 kilometrů Misurátu ostřeluje.

Foto: Mussab Al-Khairalla , Reuters

Hořící zásobník ropy v Misurátě ohrožuje sousední.

Většina zásobníků ropy nebyla ostřelováním zasažena, ale jsou tak blízko hořícímu objektu, že není možné se k nim přiblížit. V Misurátě je proto otevřeno jen několik čerpacích stanic, před nimiž se tvoří dlouhé fronty. Město je závislé na dodávkách zásob po moři.

Foto: Mussab Al-Khairalla , Reuters

Hořící zásobník ropy v Misurátě

 NATO zasáhlo nemocnici u Zlitánu

V pondělí byla při leteckých úderech NATO zasažena nemocnice a sklady potravin v blízkosti města Zlitán, které leží asi 150 kilometrů východně od Tripolisu. Útok, který si vyžádal osm mrtvých, zasáhl podle agentury AFP i čtyři sklady potravin.

Nebylo uvedeno, zda oběti jsou z nemocnice.

Foto: Reuters

Auto míjí Zlitán, kde právě explodovala bomba.

Podle Britů by Kaddáfí mohl zůstat v Libyi

Zablokovanou situaci se snaží řešit Britové. Ministr zahraničí William Hague uvedl, že by mělo být Kaddáfímu umožněno zůstat v zemi, pokud se vzdá moci. Rebelové odmítají složit zbraně, dokud Kaddáfí neodstoupí. I když nálety letadel NATO zbavily Kaddáfího armádu síly, vzbouřenci ji stále nejsou sto porazit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Hague ale současně uvedl, že Británie dala přednost odchodu Kaddáfího ze země, ten to však odmítá. Důvodem je i to, že by měl stanout před soudem v Haagu, kde by měl být souzen za válečné zločiny.

Foto: Thaier al-Sudani , Reuters

Zásobník ropy v Misurátě po zásahu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám