Hlavní obsah

V Malajsii se nakazil personál vakcinačního centra, přestože byl sám naočkován

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuala Lumpur

Úřady v Malajsii uzavřely očkovací centrum ve státě Selangor poté, co téměř polovina ze 450 zaměstnanců měla pozitivní test na covid-19, přičemž nikdo z nakažených nemá vážný průběh nemoci. Naprostá většina zaměstnanců centra, zdravotníků i dobrovolníků přitom podle agentury AFP byla očkovaná.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Je to poprvé, co jsme museli zavřít očkovací centrum kvůli pozitivním případům. Jednali jsme však rychle,” uvedl malajský ministr pro očkování Khairy Jamaluddin.

„Díky uzavření centra a rychlým nápravným opatřením, včetně izolace infikovaných pracovníků, dezinfekce centra a změny časového plánu očkování, doufáme, že očkování přerušíme jen na jeden den. Doufejme, že to nenaruší náš očkovací program,” dodal Jamaluddin.

Rekordní počet obětí covidu v Rusku

Evropa

Uzavřené očkovací centrum ve městě Shah Alam patřilo k největším v zemi, denně se zde podle listu The Star podalo až 6000 dávek vakcíny.

Po nákaze dvou pracovníků nařídil v sobotu ministr zdravotnictví plošné testování, které ukázalo 204 pozitivních nálezů. Není však jasné, zda se pracovníci nakazili v centru nebo mimo něj.

Jakou vakcínu nakažení zaměstnanci malajsijského očkovacího střediska obdrželi, úřady ani média neuvádějí.

V zemi ale používají hned šest vakcín, včetně v Česku používaného Pfizeru/BioNtecu, AstraZeneky nebo očkování od firmy Johnson and Johnson. Vedle toho ale v Malajsii očkují také vakcínami z Číny a Ruska.

Koronavirus je jako chřipka, rozhodl Singapur. Opouští přísná opatření

Koronavirus

Malajsie, kde žije přibližně 32 milionů obyvatel, v úterý podle agentury Reuters nahlásila 11 079 nových případů nákazy, nejvíce od začátku pandemie. Dosavadní rekord 9353 byl z 10. července.

Od začátku pandemie v zemi zemřelo na 6300 lidí nakažených covidem, což Malajsii řadí mezi nejhůře postižené asijské země.

Zdravotníci se nakazili i v Thajsku

Také v Thajsku se koronavirem nakazilo 618 zdravotníků, ačkoli měli dokončené očkování dvěma dávkami čínské vakcíny Sinovac. Jedna sestra dokonce zemřela a další zdravotník je v kritickém stavu.

Thajští lékaři a sestry po Sinovaku marodí

Svět

Thajsko registruje se 70 miliony obyvatel 345 tisíc případů nákazy a necelých 2800 úmrtí s covidem. V poslední době počet případů roste a dosahuje kolem devíti tisíc denně.

Podobný vývoj s vakcínou Sinovac zaznamenala Indonésie, která už rozhodla, že bude zdravotníky očkovat potřetí, tentokrát preparátem od firmy Moderna.

Reklama

Výběr článků

Načítám