Hlavní obsah

V KLDR odsoudili kanadského pastora na doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjnag
Aktualizováno

Soud v KLDR ve středu odsoudil kanadského pastora presbyteriánské církve za protistátní činnost na doživotí. Informovala o tom agentura AP. Reverend Hyeon Soo Lim z presbyteriánské církve v Torontu přijel do Severní Koreje letos v lednu na humanitární misi a krátce poté zmizel. Pak se ukázalo, že je zadržován kvůli nespecifikovanému obvinění.

Foto: Kyodo, Reuters

Archivní fotografie Hyeon Soo Lima z vystoupení na tiskové konferenci v Pchjongjangu, kde se měl přiznat k podvratné činnosti.

Článek

Lim v Severní Koreji uskutečnil stovky humanitárních misí týkajících se pomoci sirotčincům či domovům s pečovatelskou službou, nikdy předtím problémy neměl. Jeho rodina tvrdí, že cesty byly čistě charitativní a apolitické.

Podle severokorejských úřadů se už dříve přiznal k „podvratnému spiknutí a činnosti ve zlověstné snaze ustavit náboženský stát”. Řekl to podle severokorejské tiskové agentury KCNA v červenci na tiskové konferenci v Pchjongjangu, kde přiznal, že humanitární činnost byla jen zástěrkou a že pořádal semináře, kde tvrdil, že Severní Korea by se měla zhroutit s pomocí boží lásky. Soudní proces byl krátký.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Kyodo, Reuters

Archivní fotografie Hyeon Soo Lima z vystoupení na tiskové konferenci v Pchjongjangu, kde se přiznal k podvratné činnosti.

Šíření křesťanství není v Severní Koreji povoleno, i když země tvrdí, že uznává svobodu vyznání. Mnoho cizinců bylo stíháno právě za misijní činnost, nebo i za to, že někde nechali ležet Bibli.

Kanada přerušila diplomatické vztahy s Pchjongjangem v roce 2010. O rok později přijala řadu sankcí proti KLDR kvůli severokorejským testům jaderných zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám