Hlavní obsah

V Kašmíru hlídkují indičtí vojáci ve vylidněných ulicích

Město duchů připomíná v současné chvíli Šrínagar. Milionová metropole indického státu Džammú a Kašmír je zcela vylidněná. V místě platí zákaz vycházení a v ulicích jsou pouze hlídkující vojáci, píše agentura AFP. Ti mají zajistit, aby nevypukly nepokoje po pondělním rozhodnutí indické vlády zrušit zvláštní autonomní status převážně muslimy obývaného státu Džammú a Kašmír.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Kašmíru hlídkují indičtí vojáci ve vylidněných ulicíchVideo: Reuters

 
Článek

Informací z tohoto himálajského státu je jen velmi málo. Společně s vyhlášením zákazu vycházení bylo odpojeno telefonní spojení a internet.

Vojáky střežená kontrolní stanoviště jsou na hlavních ulicích po každých 100 metrech. Z domů mají dovoleno vycházet jen lidé v nezbytně nutných profesích. Prakticky všechny obchody jsou zavřené a do města se nedostává žádné čerstvé zboží.

Navzdory odříznutí Šrínagaru od okolního světa se v úterý objevily informace o sporadických protestech. Nejmenovaný zdroj z městské nemocnice agentuře AFP sdělil, že tu bylo hospitalizováno nejméně šest lidí se střelnými a dalšími zraněními.

Foto: Mukesh Gupta, Reuters

V ulicích Šrínagaru jsou jen vojáci.

Podle policisty, který si nepřál být jmenován, se jeden z protestujících utopil, když při útěku před policií skočil do řeky, dodala AFP. Tyto zprávy ale není možné ověřit z žádného jiného zdroje.

Indická část Kašmíru je v převážně hinduistické Indii jediným územím, kde tvoří většinu muslimové. Povstalci tam od roku 1989 bojují proti indické vládě a požadují vznik samostatného státu nebo sjednocení Kašmíru pod pákistánskou vládou. Konflikt si už vyžádal téměř 70 tisíc obětí.

Foto: Mukesh Gupta, Reuters

Ve Šrínagaru platí zákaz vycházení

Na celou himálajskou oblast Kašmíru si činí nárok Indie i Pákistán, obě země disponující jadernými zbraněmi kontrolují jen část Kašmíru; od vyhlášení nezávislosti v roce 1947 o něj Dillí a Islámábád svedly dvě ze tří vzájemných válek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám