Hlavní obsah

V Afghánistánu přituhuje. Tálibán zakázal seriály, kde hrají ženy hlavní roli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánské radikální hnutí Tálibán, které se v zemi chopilo moci v půlce srpna, přišlo s dalším zostřením pravidel týkajících se žen v médiích. V televizních pořadech a seriálech nebudou moci v hlavních rolích vystupovat ženy. Zakázány budou filmy, které jsou proti pravidlům islámu. Moderátorky a novinářky pak budou muset nosit pokrývku hlavy.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

Jedna z Afghánek závislá na potravinové pomoci OSN. Peníze docházejí i střední třídě. Televize je typickou součástí afghánské domácnosti.

Článek

Nařízení vydal úřad Tálibánu pro propagaci ctnosti a prevenci neřesti, který nahradil ministerstvo pro ženské otázky. Zveřejnil osm pravidel.

Podle stanice BBC a kábulského zpravodaje serveru jurist.org jde o velmi vážná omezení.

Budou zakázány filmy, které jsou proti právu šaría a principům afghánské společnosti. Zakázáno je nejen zveřejňovat podoby proroků, ale také záběry do půl těla svlečených mužů.

Hlad v Afghánistánu: Ohroženy jsou miliony dětí. Pomoc vázne a posiluje Islámský stát

Svět

Programy nebudou moci kritizovat veřejné osoby. To se dosud dělo přes komediální výstupy a zábavné pořady. Pokud tyto pořady budou nově urážet náboženství nebo by je bylo možné považovat za urážlivé, budou také zakázány.

Neměly by se vysílat filmy propagující cizí kulturní hodnoty.

V televizi sice nadále mohou působit novinářky a moderátorky, ale budou muset mít hidžáb.

Restrikce donutí televize ukončit činnost 

Zástupce svazu novinářů v zemi Hadždžatulláh Mudžáhídí řekl BBC, že vyhlášení nových omezení bylo nečekané. Dodal, že některá nařízení jsou nerealizovatelná. A pokud by se zavedla, donutilo by to televizní stanice ukončit činnost.

BBC poznamenala, že afghánské stanice vysílají většinou zahraniční seriály, jejichž hlavními hrdinkami jsou ženy.

Tálibán tvrdil, že se změnil. Sebevražedné atentátníky ale využívá dál

Zahraniční

Zpravodaj jurist.org připomenul, že v Afghánistánu byla dvacítka soukromých televizních stanic a dvě vládní. Od nástupu Tálibánu se pořady výrazně proměnily, hudební a zábavné pořady nahradily náboženské a politické pořady.

BBC také zmiňuje hlasy, které uvádějí, že nařízení jsou vágní a není jasné, jak budou interpretována.

Zda půjde o úplný zákaz seriálů s ženskými postavami, nebo jen těch, kde jsou ženy v hlavních rolích. Jasné také není, jak přesně budou muset mít zahalené vlasy novinářky.

Foto: Jorge Silva, Reuters

Afghánská národní banka

Banky na hranici kolapsu

Tálibán se zákazem přichází v době, kdy je země na hranici kolapsu. OSN v pondělí varovala, že se během několika měsíců může zcela zhroutit afghánský bankovní systém.

Podle ní je potřeba afghánské banky podpořit, protože stoupá počet lidí neschopných splácet půjčky. Počet nesplácených úvěrů se od srpna zdvojnásobil.

Klesají vklady a chybí hotovost. Ze čtyř miliard vytisknutých afghánů je v oběhu jen půl miliarda, řekl agentuře Reuters vedoucí odboru rozvojového programu OSN pro Afghánistán Abdallah Dardari. „Zbytek je pod polštáři, protože se lidé bojí,“ uvedl Dardari.

Afghánci prodávají dcery, aby měli na jídlo

Svět

Zahraniční aktiva ve výši nejméně devíti miliard dolarů byla navíc zmrazena a řešení je složité, přiznal Dardari. „Potřebujeme najít způsob, jak zajistit, že budeme-li podporovat bankovní sektor, ten nebude podporovat Tálibán,” dodal Dardari.

Podle něj se může afghánský bankovní systém do půl roku zhroutit, a to je ještě optimistický předpoklad.

Zemi také hrozí hladomor, ohrožené podvýživou jsou zejména děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám