Hlavní obsah

USA slíbily Pákistánu ukončení bezpilotních náletů

– Islámábád

Americký ministr zahraničí John Kerry na návštěvě Pákistánu slíbil, že Spojené státy velmi brzo ukončí nálety na základny islámských radikálů v kmenových oblastech na severozápadě země. Tyto nálety komplikovaly vztahy mezi Washingtonem a Islámábádem.

Článek

Kerry to slíbil ve čtvrtek při své návštěvě Pákistánu novému premiérovi Navázu Šarífovi. Ten nálety tvrdě odmítal a požadoval jejich ukončení. Od roku 2004 si útoky bezpilotních letadel (dronů) vyžádaly na 3460 obětí. I když terči byli islámští radikálové z Al-Káidy a Tálibánu, zahynulo při nich mnoho civilistů.

Situace je o to složitější, že pákistánští politici navenek útoky odmítali, protože občanům vadily, ale mnohdy z nich těžili a na jejich přípravě spolupracovali. Pákistánskému vedení vyhovovalo, že jsou likvidovány špičky muslimských radikálů stavějících se proti vládě a toužících po zavedení práva šaría.

„Myslím, že program skončí, protože jsme eliminovali většinu nebezpečí a v této eliminaci pokračujeme,“ řekl Kerry v rozhovoru pro televizi a dodal: „Prezident (Obama) má jasný časový plán a doufáme, že k tomu dojde velmi, velmi brzo.“

Kerryho vyjádření jde podle expertů za hranice Obamova prohlášení z 23. května, kdy prohlásil, že útoky dronů v operační oblasti Afghánistánu budou klesat, jak se budou Američané do konce roku 2014 stahovat.

Kerryho sdělení přišlo poté, co oznámil obnovení jednání o strategickém partnerství.

Reklama

Výběr článků

Načítám