Hlavní obsah

USA severokorejskou raketu nesestřelí, budou ji sledovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy nemusejí nutně sestřelit severokorejskou balistickou raketu, jejímž vypuštěním hrozí Kim Čong-un. Pokud nebude představovat hrozbu, nebude to nutné, uvedl v úterý večer podle BBC americký ministr obrany Ashton Carter. Místo sestřelu by ji americká armáda raději sledovala, aby o ní získala co nejvíce údajů.

Foto: Jonathan Brady/pool, Reuters

Americký ministr obrany Ashton Carter

Článek

K případnému sestřelu balistické rakety Carter řekl: „Jestliže nebude představovat hrozbu, nemusíme to nutně udělat. Protože pro nás může být výhodnější za prvé ušetřit naši antiraketu a za druhé získat z jejího letu zpravodajské informace.

Carter sice skončí ve funkci 20. ledna, kdy se chopí moci nový prezident Donald Trump, ale vysoký představitel ozbrojených sil, generál námořní pěchoty Jospeh Dunford, který zůstane Trumpovým poradcem, s Carterem souhlasí.

V neděli severokorejská tisková agentura KCNA citovala mluvčího severokorejského ministerstva zahraničí, který řekl, že raketa může být odpálena kdykoli a kamkoli bez ohledu na americké snahy.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Severokorejský vůdce na začátku roku oznámil, že KLDR má raketu dlouhého doletu schopnou nést jadernou nálož a střelu otestuje. Na to reagoval budoucí americký prezident Donald Trump, že se to nikdy nestane. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám