Hlavní obsah

Trump zpochybnil úspěchy severokorejského raketového programu

Washington

Budoucí americký prezident Donald Trump odmítl, že by vývoj severokorejských balistických raket mohl dospět do závěrečné fáze, jak uvedl severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Příští prezident USA Donald Trump

Článek

„To se nestane,“ uvedl Trump na svém Twitteru.

V nedělním novoročním projevu Kim oznámil, že země je blízko k tomu, aby otestovala rakety dalekého doletu schopné nést jadernou hlavici. Dodal, že jeho země je teď „vojenskou silou na východě, které se nemůže dovolit dotknout ani ten nejsilnější nepřítel“.

KLDR sice dokázala vypustit družice a provést už pět jaderných zkoušek, ale nikdy se jí nepodařilo úspěšně otestovat balistickou raketu dlouhého doletu schopnou nést jadernou hlavici.

Nejasný a víceznačný výrok

BBC upozorňuje, že Trumpův stručný výrok je jako obvykle nejasný a víceznačný. Neplyne z něj, zda zpochybňuje kvality a pokrok severokorejského raketového programu, nebo zda jde o skrytou hrozbu preventivního úderu, i když experti upozorňují, že by ani bombardování vybraných cílů program nezastavilo.

Může také dávat najevo, že se režim dříve zhroutí, než otestuje balistickou raketu dlouhého doletu popřípadě, že přesvědčí Kima, aby odstoupil od svého jaderného a raketového programu.

Trump se současně pustil do Číny, že navzdory jednostranným ziskům z obchodů s USA nepomohla s řešením korejské otázky.

Čína se ohradila, že nechala projít v Radě bezpečnosti několik rezolucí proti KLDR a že její snaha o denuklearizaci Korejského poloostrova byla „zcela zřejmá“.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Reklama

Výběr článků

Načítám