Hlavní obsah

USA se kompletně stáhnou a poraďte si sami, varuje Obama Kábul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Kábul
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama v úterý varoval afghánského prezidenta Hámida Karzáího, že se všechny americké jednotky do konce roku stáhnou. Karzáí loni odmítl podepsat s USA bezpečnostní dohodu, na jejímž základě by v Afghánistánu mohlo zůstat mezi deset až patnácti tisíci vojáky, kteří by dál pomáhali zajišťovat bezpečnost.

Foto: Omar Sobhani , Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Článek

Obama to řekl Karzáímu v telefonickém rozhovoru, který předcházel plánované cestě ministra obrany USA Chucka Hagela na summit NATO v Bruselu, kde se bude jednat o otázce Afghánistánu .

„Prezident Obama řekl prezidentovi Karzáímu, že když dal najevo, že nechce podepsat bilaterální bezpečnostní dohodu, Spojené státy pokračují v dalším plánovaném stahování,” stojí v prohlášení Bílého domu.

Spojené státy uváděly, že je dohodu potřeba podepsat včas, ještě předtím, než se začnou stahovat jednotky určené k výcviku Afghánců a pro boj s terorismem. Karzáí však při loňském zasedání Lóji džirgy chtěl, aby o případném prodloužení mandátu v omezené podobě rozhodl až příští afghánský prezident, přestože kmenoví náčelníci s podpisem bezpečnostní dohody souhlasili. [celá zpráva]

Bílý dům potvrdil, že Obama uvažuje o stažení všech jednotek: „Prezident Obama požádal Pentagon, aby zajistil odpovídající plány na splnění rozkazu stažení do konce roku, takže by Spojené státy neměly po roce 2014 v Afghánistánu žádné vojáky.“

V zemi je přitom stále napjatá situace a vzbouřenecké skupiny se nedaří potlačit.

Atentát na hotel

Sebevražedný atentát na hotel v provincii Uruzgán na jihu Afghánistánu si v úterý vyžádal nejméně devět obětí. Dalších 37 osob bylo zraněno, uvedl provinční policejní šéf pro agenturu AP.

Podle šéfa policie může počet obětí atentátu ve městě Tirin Kot vzrůst, protože někteří ze zraněných jsou ve vážném stavu.

Oběťmi jsou podle stávajících informací Afghánci. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám