Hlavní obsah

Afghánský prezident odmítl doporučení kmenových náčelníků podepsat smlouvu s USA

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánský prezident Hamíd Karzáí odmítl závěrečné doporučení shromáždění kmenových stařešinů a náčelníků, aby neprodleně podepsal bezpečnostní dohodu s USA, která by umožnila, aby na území Afghánistánu i po roce 2014 zůstalo na 15 000 koaličních vojáků, napsal časopis Foreign Policy.

Foto: Ahmad Masood , Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Článek

Karzáí po čtyřdenním zasedání Lóji džirgy (Velká rada) řekl, že dohodu může podepsat jen po dalších jednáních. Původně přitom uváděl, že bude dbát na doporučení Velké rady. Zřejmě očekával, že se postaví proti dohodě.

Prezident žádal, aby američtí vojáci okamžitě ukončili razie v afghánských domech. Dlouholetý Karzáího spolupracovník Sibghatulláh Mudžádidí varoval, že opustí svůj post a emigruje, pokud nebude smlouva podepsána do tří dnů.

Karzáí se pak vrátil před shromážděné, řekl: „Amerika nemůže zabíjet nikoho, kdo je  ve svém domě,“ a ukončil setkání.

Karzáího nedělní rozhodnutí dále prohloubilo napětí mezi Kábulem a Washingtonem.  Americký velvyslanec v Afghánistánu James Cunningham Karzáího výroky odmítl komentovat, vyjádřil jen spokojenost, že „Lója džirga, která reprezentuje afghánský lid, dala jednoznačnou podporu bilaterální bezpečnostní dohodě a požádala prezidenta Karzáího, aby ji podepsal do konce měsíce“.

Dohoda stanovuje, že i po ukončení mise ISAF může v zemi zůstat až do roku 2024 až 15 000 koaličních vojáků. Pokud se ale dohoda nepodepíše, USA stáhnou do konce příštího roku všechny vojáky ze země. [celá zpráva]

Karzáí chce, aby se dohoda podepsala až po prezidentských volbách v dubnu 2014, kterých se již nemůže zúčastnit. Termín vypadá, jako by nechtěl, aby s ní byl jakkoli spojován. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám