Hlavní obsah

USA rozšíří spolupráci s Tchaj-wanem, Čína zuří

Tchaj-pej
Aktualizováno

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová ve středu ráno promluvila v tchajwanském parlamentu a sešla se s prezidentkou Cchaj Jing-wen, která jí poděkovala za pevnou podporu. Čína, jež považuje ostrov za svou součást, mezitím na Tchaj-wan uvalila s platností ode dneška ekonomické sankce a předvolala si amerického velvyslance v Pekingu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nancy Pelosiová se sešla s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wenVideo: Reuters

 
Článek

„Tchaj-wan je jednou z nejsvobodnějších společností na světě,“ prohlásila Pelosiová v parlamentu. Jeho místopředsedovi Cchaj Čch'-čchangovi řekla, že chce s Tchaj-wanem rozšířit spolupráci na úrovni parlamentu.

Při setkání s tchajwanskou prezidentkou Pelosiová zdůraznila, že Spojené státy Tchaj-wan neopustí.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Nancy Pelosiová se sešla s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen

„Agrese vůči demokratickému Tchaj-wanu by měla obrovské důsledky pro bezpečnost celé indicko-pacifické oblasti,“ prohlásila tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen. „Tchaj-wan neustoupí. Budeme bránit svou svrchovanost,“ zdrůraznila.

Pobouřená čínská reakce

V reakci na návštěvu Pelosiové si Čína předvolala amerického velvyslance v Pekingu Nicholase Burnse, aby mu vyjádřila svůj „silný protest“ a varovala USA, že „zaplatí cenu za své vlastní chyby“.

KOMENTÁŘ: Pelosiová ukázala, že USA nemíní jen ustupovat - Alex Švamberk

Komentáře

„Jde o nehorázný krok a jeho následky jsou extrémně vážné,“ řekl tajemník čínského ministra zahraničí, který Washington vyzval k přijetí „praktických opatření, jež zvrátí nepříznivé dopady návštěvy Pelosiové na Tchaj-wanu“.

Setkání s výrobcem čipů

Kromě politických činitelů se podle stanice BBC Pelosiová sejde i se zástupci občanské společnosti, konkrétně třemi prominentními prodemokratickými aktivisty, a zástupci z byznysu, především s Markem Liouem, předsedou největšího tchajwanského výrobce polovodičových čipů TSMC.

BBC uvedla, že partnerství s tchajwanskou firmou TSMC pomůže USA obnovit narušený řetězec dodávek čipů, které využívají mimo jiné i v armádním průmyslu.

Čínské stíhačky se přiblížily Tchaj-wanu

Stalo se

Čínské sankce na Tchaj-wan

Čína mezitím na Tchaj-wan uvalila ekonomické sankce. Přerušila dodávky písku na Tchaj-wan, a z ostrova naopak přestane dovážet citrusové ovoce a některé mražené mořské ryby.

Dvěma tchajwanským nadacím také Čína již neumožní finančně spolupracovat se společnostmi a jednotlivci v pevninské Číně, konkrétně jde o Tchajwanskou nadaci pro demokracii a Tchajwanský fond pro mezinárodní spolupráci a rozvoj.

Jestli někdo okolo Tchaj-wanu provokuje, je to Čína, říká senátor Fischer

Zahraniční

Peking haraší zbraněmi 

Tchajwanské ministerstvo obrany ve středu prohlásilo, že avizovaná čínská vojenská cvičení v okolí ostrova jsou „snahou o zničení regionálního míru a stability“. „Tchaj-wan je ve zvýšené pohotovosti a na cvičení zareaguje včasně a vhodně,“ řekl agentuře Reuters mluvčí ministerstva obrany.

Pelosiová na Tchaj-wan přiletěla v úterý v odpoledních hodinách. Čína na přistání reagovala mimo jiné oznámením několikadenních vojenských cvičení s ostrou střelbou v šesti různých oblastech v okolí ostrova.

Pelosiová přistála na Tchaj-wanu. Čína spouští námořní manévry v okolí

Svět

Anketa

Je podle vás správné, že předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová navštívila Tchaj-wan?
Ano
76,1 %
Ne
23,9 %
Celkem hlasovalo 8573 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám