Hlavní obsah

USA nabídly Rusku jednání o inspekci základen NATO. Španělé zveřejnili tajné dokumenty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělský deník El País ve středu zveřejnil obsah dokumentů, které jsou údajně odpovědí USA a NATO na ruské požadavky. Z materiálů vyplývá, že Spojené státy jsou připraveny s Ruskem dál jednat a v některých bodech vycházejí Moskvě vstříc. Dokument je v angličtině a je rozdělen na dvě části. První čtyřstránková je odpověď NATO, pětistránková je odpovědí USA.

Foto: Reuters

Nová budova NATO v Bruselu

Článek

Z odpovědi USA vyplývá, že Spojené státy jsou ochotny s Moskvou diskutovat o způsobu, jak by si Rusko mohlo ověřit, že se na základnách NATO v Rumunsku a Polsku nenacházejí střely s plochou dráhou letu Tomahawk. A to v případě, pokud by Moskva byla ochotna sdílet podobné informace o svých dvou vojenských základnách.

Washington je také připraven jednat o konceptu „nerozdělitelnosti bezpečnosti”, který Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) schválila v roce 2010. Právě na tento princip nedělitelné bezpečnosti Moskva apeluje.

Putin přerušil mlčení k Ukrajině. USA chtějí zatáhnout Rusko do války, tvrdí

Evropa

Washington souhlasí, že se po konzultaci s Kyjevem zapojí do dialogu o odmítnutí rozmístění pozemních útočných raket a stálého kontingentu na Ukrajině pod podmínkou podobných záruk ze strany Moskvy.

Spojené státy také požadují okamžité zahájení jednání o nové dohodě o kontrole jaderných zbraní, která by nahradila smlouvu START, jejíž platnost vyprší v únoru 2026. Jsou připraveny jednat mimo jiné o kontrole tzv. nestrategických jaderných zbraní.

NATO a Spojené státy jsou připraveny diskutovat o otázkách vojenských cvičení v Evropě, včetně možné modernizace Vídeňského dokumentu 2011.

Zelenskyj zatlačil na Západ: Tak chcete nás v NATO, nebo ne?

Evropa

Spojené státy a NATO své odpovědi konzultovaly, podle El País jsou nicméně mezi oběma dokumenty jisté rozdíly. NATO vyzývá Moskvu, aby se vrátila k dodržování Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě (CFE), včetně poskytování informací o velikosti a rozmístění sil. Rusko uvalilo moratorium na dodržování smlouvy CFE v roce 2007 v reakci na odmítnutí zemí NATO ratifikovat upravený dokument. NATO vyzvalo Rusko ke společným konzultacím o snižování rizik ve vesmíru a naléhalo na Moskvu, aby se zdržela testování protidružicových zbraní.

Bez odezvy zůstávají požadavky Moskvy, aby se NATO dál nerozšiřovalo. Spojené státy a Severoatlantická aliance znovu potvrzují svůj závazek k politice „otevřených dveří“. Nejsou tedy připraveny poskytnout záruky, že NATO nebude expandovat dál na východ a nerozšíří se o Ukrajinu.

Pohledem Thomase Kulidakise: Komu vyhovuje a komu škodí krize kolem Ukrajiny

Komentáře

NATO vyzývá Rusko, aby dosáhlo dohody se Spojenými státy o rozmístění raket středního a kratšího doletu, ale nezmiňuje možnost zakotvit v dohodě s Moskvou odmítnutí umístit je do zón, které umožňují zasahovat cíle na území Ruské federace a členských zemí Aliance.

USA i NATO ve svých písemných stanoviscích uvádí, že pro jakýkoli úspěch dalšího jednání je klíčové, aby se deeskalovala situace kolem Ukrajiny.

Spojené státy ani NATO se k pravosti dokumentů, o kterých referuje španělský deník El Pais, zatím nevyjádřily, uvedla agentura Reuters s tím, že americké úřady materiály uniklé podobným způsobem do médií běžně nekomentují.

Reklama

Výběr článků

Načítám