Hlavní obsah

USA: Čínské podniky a banky pomáhají Íránu obcházet sankce

Novinky, rei
Washington

Americká vláda je přesvědčena, že čínské firmy a banky pomáhají Íránu zdokonalit jeho rakety a vyrobit jaderné zbraně, a Čínu požádala, aby tyto aktivity zastavila. S odkazem na nejmenovaný zdroj z administrativy to v pondělí uvedl deník The Washington Post (WP).

Článek

Do Pekingu podle listu minulý měsíc zamířila delegace poradce ministryně zahraničí USA v záležitostech šíření jaderných a dalších zbraní Roberta Einhorna, která čínské straně předala jmenný seznam společností a bank, jejichž spolupráci s Teheránem by Číňané měli zastavit. Obamova administrativa si podle zdroje myslí, že tyto společnosti porušují sankce OSN vůči Íránu.

Rada bezpečnosti OSN přijala nové a přísnější sankce vůči Íránu v červnu. Západ se obává, že Teherán vyrábí jadernou zbraň, ale ten to popírá.

Po přijetí sankcí USA, Evropská unie, Japonsko, Jižní Korea, Austrálie a Kanady přijaly pravidla omezující investice do íránské energetiky. Čína tak zůstává poslední velkou ekonomikou, která v zásadních investicích pokračuje, napsal WP s poukazem, že Rusko v Íránu žádné velké investice nemá a zrušilo i zamýšlený prodej moderních protiletadlových střel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám