Hlavní obsah

USA budou evakuovat Američany z výletní lodi u Tokia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Tokio

Americké úřady evakuují americké občany a jejich rodiny, kteří zůstali na výletní lodi Diamond Princess, která kotví v Jokohamě. Napsal to list The Wall Street Journal s odvoláním na zdroj z amerického Centra pro kontrolu nemocí (CDC). Loď je držena v karanténě v přístavu, protože se na ní šíří nákaza koronavirem 2019-nCoV.

Foto: Reuters

Loď Diamond Princess v Jokohamě

Článek

USA zorganizují dva evakuační lety, které by měly přepravit zhruba 380 lidí z Japonska zpět od USA. Letadla by mohla přiletět již v neděli. Evakuovaní mají být přepraveni do Kalifornie na leteckou základnu Travis, kde by nejprve byli podrobeni lékařské kontrole. Pak by je čekala povinná karanténa 14 dní.

Na lodi bylo přes 3700 lidí. Nakažených je přes dvě stě.  Podezření, že se nemoc na plavidle Diamond Princess šíří, pojaly úřady poté, co Hongkong potvrdil koronavirus u člověka, který na lodi pobýval.

Na obří výletní lodi u Japonska potvrdili koronavirus, lidé nesmějí na břeh

Svět

Japonské ministerstvo zdravotnictví původně plánovalo nechat všechny cestující a členy posádky na lodi do středy příštího týdne, nakonec však v pátek nechalo vystoupit z lodi na břeh všechny osoby, kterým je 80 a více let a trpí nějakou chronickou chorobou nebo měli kajuty bez oken, s podmínkou, že budou mít negativní testy na nový koronavirus.

Manželé popisují svůj život v karanténě na výletrní lodi Diamond PrincessVideo: Novinky/AP

Nakažený na Havaji

Úřady na Havaji v pátek oznámily, že japonský turista, který pobýval na Havaji na přelomu ledna a února, byl po návratu domů pozitivně testován na koronavirus. Hledají proto všechny osoby, které s ním mohly přijít do styku. Muž se zřejmě nakazil ještě před cestou, případně na cestě, napsala agentura Reuters.

SPECIÁL: Americké primárky 2020

Speciály

Americký prezident Donald Trump také poděkoval Kambodži, že nechala ve svém přístavu po dvou týdnech na moři přistát výletní loď společnosti Carnival Cruise s 1455 cestujícími na palubě, z nichž 650 bylo Američanů. Plavidlo přitom předtím kvůli obavám z šíření nákazy odmítlo přijmout pět asijských zemí, ačkoliv se na palubě u žádného z pasažérů ani členů posádky neobjevily symptomy nemoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám