Hlavní obsah

USA a Británie v Afghánistánu znovu zapojují speciální síly

– Kábul

Spojené státy a Velká Británie nasadily v jihoafghánské provincii Hílmand nejméně čtyři skupiny speciálních sil. Mají pomoci místním bezpečnostním složkám v boji proti povstalcům z Tálibánu, kteří ovládli nejméně čtyři provinční okresy i město Sangin. Napsaly to listy The Wall Street Journal a The Times.

Foto: Goran Tomasevic , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Afghánské síly v oblasti přišly za rok nejméně o 2000 svých příslušníků a Tálibán nyní přímo ohrožuje hlavní město provincie Laškar Gah. Jeho udržení je podle zdrojů z mezinárodní koalice prioritou velitele spojeneckých sil generála Johna Campbella. Tálibán totiž už při zářijovém přepadení Kunduzu prokázal, že je schopen obsadit hlavní město během pár hodin.

Američané proto v Hílmandu nasadili nejméně tři speciální jednotky a Britové nejméně jednu. Nasazení zvláštních sil potvrdilo americké velení, odmítlo ale specifikovat, o kolik jednotek se jedná.

Foto: Novinky

Hílmand

Odpovědnost za bezpečnost v zemi převzaly letos od spojenců afghánské bezpečnostní složky. Američtí specialisté jim ale často při akcích nejen radí, ale i asistují a poskytují vzdušnou podporu. Po obsazení Kunduzu Tálibánem se však USA rozhodly pro ráznější přístup. „Pravidla byla kvůli vývoji uvolněna,“ potvrdil jeden západní zástupce.

Související téma:

Hílmand je pro Tálibán důležitý z ekonomického hlediska, protože se zde ve velkém vyrábí opium. Oblast byla od americké invaze v roce 2001 dějištěm jedněch z nejkrvavějších střetů. O život zde přišla většina obětí v řadách Američanů i Britů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám