Hlavní obsah

Uprchlý srílanský prezident Radžapaksa rezignoval. Přes e-mail

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolombo

Prezident Srí Lanky Gotabaja Radžapaksa rezignoval na svůj úřad hlavy státu. Předsedovi parlamentu zaslal rezignační dopis, informovala ve čtvrtek BBC. Agentura Reuters upozorňuje, že není jasné, zda rezignace bude formálně přijatelná, protože dorazila jen prostřednictvím elektronické pošty.

Foto: Eranga Jayawardena, ČTK/AP

Gotabaja Radžapaksa rezignoval na úřad prezidenta Srí Lanky.

Článek

Prezident kvůli rozsáhlým nepokojům uprchl ve středu ze země na Maledivy a ve čtvrtek přistál v Singapuru. Tamější vláda uvedla, že mu byl „povolen vstup pro soukromou návštěvu“. Není zatím jasné, zda Radžapaksa zůstane, nebo ze Singapuru odletí.

„Nepožádal o azyl a ani mu nebyl udělen žádný azyl. Singapur obecně nevyhovuje žádostem o azyl,“ uvedlo singapurské ministerstvo zahraničí.

Na Srí Lance vyhlásili výjimečný stav

Svět

Srí Lankou několik dní otřásají bouřlivé protivládní protesty, ve středu byl v zemi vyhlášen výjimečný stav a zaveden zákaz nočního vycházení. Ten má skončit v pátek ráno.

Radžapaksa předtím, než ze země uprchl, předal pravomoci hlavy státu premiérovi.

Situace v Kolombu je podle agentury Reuters ve čtvrtek klidná. Vůdci protestů ohlásili, že další útoky proti vládním budovách zatím nechystají, což by mělo dát zákonodárcům prostor hledat východisko z politického chaosu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám