Hlavní obsah

U Japonska spadla americká stíhačka F-15

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

U jihojaponského ostrova Okinawa se v pondělí během cvičení zřítil do moře americký stíhací letoun. Jeho pilot se stihl katapultovat, oznámila americká armáda. Podle japonské televize NHK vyvázl z nehody se zlomenou nohou.

Foto: JASDF

Stíhačka F-15 (ilustrační foto)

Článek

Stroj, který patřil 18. křídlu operujícímu z japonské základny Kadena, se zřítil v pondělí v 6:26 (neděle 23:26 SELČ), uvedlo jeho velení. Ve zprávě dodalo: „Pilot byl jedinou osobou v letadle a úspěšně se katapultoval. Záchranné týmy ho úspěšně vyzvedly (z moře).“

Velení neuvedlo, které ze dvou perutí stroj patřil, jeho součástí jsou 44. a 67. peruť.

Příčina nehody zatím není známa.

Americké jednotky zůstávají v Japonsku na základě smlouvy, která dává Spojeným státům za povinnost zajistit bezpečnost souostroví. Na Okinawě, která leží asi 1600 kilometrů jihozápadně od Tokia, je rozmístěna zhruba polovina ze 47 000 amerických vojáků působících na japonském území.

Obyvatelé Okinawy si v souvislosti s působením amerických jednotek stěžují mimo jiné na nadměrný hluk a bezpečnostní rizika způsobená přelety vrtulníků, znečištění životního prostředí a zvýšenou kriminalitu v okolí základen.

Reklama

Výběr článků

Načítám