Hlavní obsah

U Indonésie udeřilo podmořské zemětřesení

– Jakarta • Aktualizováno

Indonéské úřady zrušily varování před tsunami, které vydaly v úterý nad ránem po podmořském zemětřesení ve Floreském moři, jež dosáhlo síly 7,5 stupně. Zatím nejsou žádné zprávy o obětech nebo materiálních škodách. Lidé v oblasti však podle médií cítili silné otřesy a mnoho jich v panice vybíhalo z domů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle americké geologické služby USGS se otřesy objevily ve 04:20 SEČ a epicentrum bylo 18,5 kilometru hluboko v asi stokilometrové vzdálenosti od města Maumere. Indonéské úřady varovaly, že vlny tsunami mohou zasáhnout veškeré pobřežní oblasti vzdálené do 1000 kilometrů.

Po několika hodinách však zrušila svoje varování jak indonéská geologická služba, tak americké výstražné centrum pro oblast Pacifiku sídlící na Havaji.

Šéf okresu Flores Timur agentuře AP sdělil, že úřady zatím nevědí o žádných obětech či škodách na majetku. „Požádali jsme lidi v pobřežních oblastech, aby odešli z pláží, zvláště na severní straně (ostrova). Tam udeřila v roce 1972 velká vlna tsunami,“ řekl. Místní se podle něj účastní nácviků pro případ výstrahy před obřími vlnami, a tak podle něj dobře vědí, jak se v dané situaci zachovat.

Indonéské souostroví se nachází v takzvaném ohnivém kruhu, kde se setkávají tektonické desky, a zemětřesení jsou tam proto častá. V roce 2018 po otřesech o síle 7,5 stupně následovaných vlnou tsunami zemřelo na ostrově Sulawesi asi 4300 lidí. Ničivé zemětřesení o síle 9,1 stupně poblíž pobřeží Sumatry zapříčinilo úmrtí více než 220 tisíc lidí v širším regionu, 170 tisíc obětí bylo z Indonésie.

Reklama

Výběr článků

Načítám