Hlavní obsah

Trump se obává násilného zásahu v Hongkongu, recese se nebojí

Washington

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek uvedl, že jej „velice znepokojuje” riziko, že Čína násilně potlačí protesty v Hongkongu. Ujistil, že o tom míní brzy hovořit se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Trump, který s novináři hovořil před odletem na setkání s voliči ve státě New Hampshire, také počítá s tím, že obchodní válka s Čínou bude krátká.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Prezident Donald Trump hovoří v New Hampshire.

Článek

„Chtěl bych opravdu vidět, že Čína vyřeší problém v Hongkongu humánně,“ řekl Trump. „Opravdu plně důvěřuji prezidentovi Si a vím, že kdyby se rozhodl jednat se zástupci (demonstrantů), mohl by problém vyřešit velice rychle,“ dodal.

Bývalá britská kolonie Hongkong, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu, zažívá už více než dva měsíce mohutné demonstrace. Začaly jako protest proti zákonu o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny, postupně ale přerostly v požadavek větší demokratičnosti politického systému a odstoupení správkyně Hongkongu Carrie Lamové. Čína už pohrozila, že může protesty potlačit silou.

Obavy vyvolává, že u hranic Hongkongu Čína soustředila obrněné transportéry a milici. [celá zpráva]

Trump při setkání s voliči také hájil svůj přístup k americké ekonomice a obchodní válce s Čínou, protože z obavy z recese nenadále zpochybnily jeho hlavní tvrzení ve snaze o znovuzvolení – že americké ekonomice vrátil její velikost, poznamenala agentura Reuters.

„Ne,“ odpověděl Trump na otázku, zda se neobává, že pokračující obchodní válka s Čínou povede k recesi. „Myslím, že čím déle trvá obchodní válka, tím je Čína slabší a my sílíme. Mám pocit, že (obchodní válka) bude dost krátká,“ zdůraznil americký prezident a předpověděl Spojeným státům dlouhou éru rozkvětu a úspěchu.

Mnoho analytiků se však podle Reuters domnívá, že cla, která Trump uvalil na čínské výrobky, jsou odpovědná za zpomalení americké ekonomiky, protože zvýšené náklady se přenášejí na americké spotřebitele. „Neexistuje žádné zvýšení cen,“ tvrdil americký prezident.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký president Donald Trump v New Hampshire

Trump uvedl, že jeho taktika vyvíjení obchodního tlaku na Čínu zabírá, přestože obě strany mají daleko k dohodě před obnovením rozhovorů naplánovaných na září. Tvrdil, že devalvace jüanu časem Číně „ošklivě ublíží“ a donutí ji k ústupkům. „Chystají se dohodnout,“ tvrdil. „Mimochodem cla spolkli,“ řekl Trump na čínskou adresu.

Americký prezident také uvedl, že nadále počítá s obchodními jednáními s Čínou v září, ale za ještě důležitější pokládá telefonáty s čínskými partnery, tyto rozhovory označil za produktivní.

Američtí a čínští vyjednávači se mají setkat příští měsíc ve Washingtonu, ale konkrétní datum ještě nebylo oznámeno.

Prezident také varoval před zvýšením daní v případě, že by jej v listopadu 2020 porazil demokratický uchazeč. Tvrdil také, že trhy by se zhroutily, kdyby nevyhrál volby v roce 2016 anebo kdyby prohrál v příštím roce: „Nemáte jinou volbu než mě volit! Ať už mě miluješ, anebo nenávidíš, musíš pro mě hlasovat.“

Reklama

Výběr článků

Načítám