Hlavní obsah

Trump popírá slova ministra obrany, nechce manévry s Jižní Koreou obnovovat

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump je přesvědčen, že má dobrý vztah se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem a není nutné utrácet peníze za vojenská cvičení USA a Jižní Koreje. Americký ministr obrany Jim Matttis přitom v úterý uvedl, že USA další vojenská cvičení s Jižní Koreou rušit nebudou. Pode vysokého amerického představitele Trump nechce opustit otevřenější politiku vůči KLDR.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un podepsali po summitu společné prohlášení.

Článek

„Prezident (Trump) považuje svůj vztah s Kim Čong-unem za velmi dobrý a vřelý, a proto není důvod nyní utrácet vysoké částky za společné manévry USA a Jižní Koreje,” stálo podle agentury Reuters v prohlášení Bílého domu, které je v rozporu s tvrzením ministra obrany. Ten v úterý uvedl, že USA nemají v plánu rušit žádná další cvičení krom toho, které mělo začít letos v srpnu.

„V tuto chvíli nemáme v plánu rušit žádná další cvičení,” řekl a dodal, že zatím nebylo rozhodnuto o velkých cvičeních v příštím roce. „Přikročili jsme k přerušení některých největších cvičení jako důkaz dobré vůle vyplývající ze singapurského summitu,” vysvětlil nekonání se srpnových manévrů s poukazem na červnovou schůzku amerického prezidenta se severokorejským vůdcem. [celá zpráva]

Pravdivá se proto zdají slova vysokého amerického představitele, který po zrušení návštěvy amerického ministra zahraničí Mika Pompea v KLDR řekl listu The Washington Post, že Trump od své politiky jednání s  KLDR neustoupí. „Nevím, zda by prezident vůbec uznal, že je (tato politika) passé,” řekl. Podle něj to navíc není nutné: „Nemusíš přiznat, že že jsi se mýlil, ale potřebujeme začít s eskalací vůči KLDR, abychom je donutili splnit své závazky.”

Trump sice pohrozil že se manévry obnovit mohou, ale zatím to neplánuje. „Prezident může nicméně společné vojenské cvičení (USA) s Jižní Koreou a Japonskem, okamžitě zahájit, pokud bude chtít. Učiní-li tak, bude mnohem rozsáhlejší než všechny předchozí manévry,” tlumočil Bílý dům vzkaz prezidenta.

Americký prezident je navíc přesvědčen, že Čína na Severní Koreu vyvíjí „ohromný tlak”. Současně ale podle Trumpa Peking Pchjongjangu poskytuje „značnou podporu, například palivo, hnojiva a další komodity”, uvedl Bílý dům v prohlášení, které Trump zveřejnil prostřednictvím Twitteru.

Vztahy mezi KLDR a USA jsou turbulentní.

Po summitu Kim Čon-una a Donalda Trumpa americký prezident uváděl, že hrozba ze strany Severní Koreje skončila. Pak se ale ukázalo, že KLDR dále obohacuje uran a montuje i balistické rakety.  [celá zpráva]

Trump dal minulý pátek svému ministrovi zahraničí Mikeovi Pompeovi pokyn, aby odložil cestu do Severní Koreje, která se měla uskutečnit tento týden. Jako důvod šéf Bílého domu uvedl, že nenastal dostatečný pokrok v procesu denuklearizace Korejského poloostrova, na níž se s Kimem v Singapuru dohodl. Trump tak rozhodl poté, co Severní Korea poslala do USA dopis, ve kterém si stěžovala, že USA nepostupují dost rychle v otázce uzavření mírové smlouvy a mohla by kvůli tomu obnovit své jaderné a raketové programy.  [celá zpráva]

Trump zároveň minulý týden obvinil Čínu, že nevyvíjí na Pchjongjang dostatečný tlak. Kimovi přitom poslal „nejvřelejší pozdravy”.

Reklama

Výběr článků

Načítám