Hlavní obsah

KLDR vyhrožovala a stěžovala si, že nebyl uzavřen mír, zdůvodnil Pompeo zrušení cesty

Washington

Plánovaná cesta amerického ministra zahraničí Mika Pompea do Severní Koreje byla koncem minulého týdne zrušena kvůli dopisu, který Severokorejci poslali do USA. Stěžovali si, že USA nechtějí podepsat mírovou smlouvu, která by ukončila korejskou válku, a vyhrožovali, že pokud nedojde k dohodě, obnoví se „jaderné a raketové aktivity“.

Foto: Reuters

Tajemník ústředního výboru severokorejské strany práce Kim Jong-čchol, který poslal dopis ministrovi zahraničí Mikeovi Pompeovi.

Článek

Podle zdrojů televize CNN Severní Korea varovala, že rozhovory o jaderném odzbrojení jsou ohrožené a mohou padnout. Režimu Kim Čong-una se zdá, že „Spojené státy nejsou připraveny splnit (severokorejské) požadavky, co se týká kroků směřujících k podepsání mírové smlouvy“, která by nahradila dohodu o příměří.

Televize upozorňuje, že právně závaznou smlouvu musí schválit dvě třetiny senátorů.

Bolton: Přímá jednání jsou ukázkou naší slabosti

Proti tomu, aby prezident Donald Trump vyhlásil alespoň sám konec války, jsou podle listu The Washington Post ministr obrany James Mattis a bezpečnostní poradce John Bolton. Podle nich by to měla napřed udělat KLDR a jakékoli severokorejské prohlášení by mělo být ověřeno. Bolton je dokonce přesvědčen, že i přímá jednání jsou ukázkou americké slabosti.

Podle listu dopis dorazil v pátek. Poslal ho tajemník ústředního výboru severokorejské strany práce Kim Jong-čchol. Pompeo ho ukázal Trumpovi a ten pak na Twitteru oznámil, že se cesta neuskuteční.

Američtí představitelé neřekli, jak byl dopis doručen, ale Severní Korea stále více komunikuje přes sídlo OSN.

Podle Washington Postu se však nečeká, že by Trump jednání s KLDR ukončil. Podle jednoho z vysokých amerických představitelů by nikdy ani konec jednání neoznámil. Zřejmě zesílí sankce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám