Hlavní obsah

Trump označil první část historické schůzky s Kimem za velmi dobrou

Singapur
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un zahájili v úterý krátce po deváté ráno (3:00 SELČ) v Singapuru průlomovou schůzku. Na úvod schůzky si podali ruce a dlouho si jimi potřásli. Jde o vůbec první schůzku amerického prezidenta s nejvyšším představitelem KLDR. Ani ne hodinové jednání mezi čtyřma očima Trump označil za „velmi dobré”. Po schůzce v rozšířeném formátu následoval pracovní oběd.

Foto: Kevin Lim, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump při prvním setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem

Článek

„Obě strany už označily summit za úspěch,“ uvedl zpravodaj BBC Rupert Wingfield Hayes, kdy oba lídři obědvali. „Jediné, co od všech chybí, je ale cokoli o podstatě. O čem se jednalo? Co dostanou USA od Severní Koreje a co nabízí na oplátku Washington?“ dodal.

Na úvod si podle BBC oba vyměnili zdvořilostní a optimistické fráze. Trump pravil, že je pro něj „čest“ se setkat s Kimem. „Budeme mít ohromné vztahy, nemám o tom pochyb,“ dodal Trump s tím, že je přesvědčen o úspěchu summitu.

Kim odvětil: „Nebylo snadné se sem dostat. Minulost a staré předsudky působily jako překážky na naší cestě vpřed, ale překonali jsme je všechny a dnes jsme zde.“

Po podání rukou šli spolu do jednací místnosti. Cestou se oba usmívali.

Severokorejský vůdce si byl vědom, že jde o mimořádnou záležitost. „Mnoho lidí ve světě si bude myslet, že jde o fantazii ze sci-fi filmu,“ řekl Trumpovi podle CNN.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un během historického setkání lídrů obou zemí.

Podle místního deníku The Strait Times jednání z očí do očí ukončili po padesáti minutách a odešli do místnosti, kde mají pokračovat jednání za přítomnosti dalších politiků. První část schůzky okomentoval Trump slovy: „Velmi dobré, velmi dobré.”

Dodal, že on a Kim ”vyřeší velký problém, velké dilema” a že mají ”skvělé vztahy”.

K Trumpovi se připojili ministr zahraničních věcí Mike Pompeo, bezpečnostní poradce John Bolton a ředitel kanceláře Bílého domu John Kelly.

Jednání se na severokorejské straně účastní místopředseda ústředního výboru Korejské strany práce Kim Jong-čchol, který má na starosti vztahy s Jižní Koreou a dříve stál v čele tajné služby, severokorejský ministr zahraničí Ri Jong-ho a místopředseda ústředního výboru vládnoucí Korejské strany práce Ri So-jong.

Foto: ČTK/AP

Tabule s obědem pro americkou a korejskou delegaci

Na záběrech není vidět mladší sestra severokorejského diktátora Kim Jo-čong, která Kima doprovázela při jeho dubnových jednáních v Jižní Koreji. Sestra Kim Čong-una se účastní až pracovního oběda pro čtrnáct osob, k němuž dále usednou severokorejský ministr obrany, tajemník ministra zahraničí a šéf ústředního výboru Strany práce.

Účastní se ho také mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová a americký velvyslanec na Filipínách Sung Kim.

K jídlu je kombinace mezinárodní a korejské kuchyně, mimo jiné avokádový salát, hovězí žebírka, sladkokyselé vepřové s rýží a ryba se zeleninou Tegu Čori. Jako dezert pak zmrzlina. Trump tak nesplnil své prohlášení, že by si rád dal s Kimem hamburger, což je jídlo, které mají rádi oba. 

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un na úvod jednání v rozšířeném formátu

Před zahájením schůzky Donalda Trump na Twitteru vyjádřil uspokojení s přípravami, ale současně zmínil, že není jasné, jak summit dopadne. „Setkání mezi týmy a představiteli probíhají dobře a rychle, ale na tom koneckonců nezáleží. Brzy budeme vědět, zda bude, nebo nebude skutečná dohoda.“

Trump také uvedl, že se mu už leccos povedlo při přípravných jednáních s KLDR, protože se podařilo zajistit propuštění tři vězněných Američanů a KLDR pozastavila všechny raketové zkoušky. Otřel se také o své nepřátele.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Trump doprovází Kima na jednání, které probíhá jen za přítomnosti tlumočníků.

Kolony obou leaderů vyrazily po osmé ráno místního času, nejprve Trumpova a o čtvrt hodiny později i Kimova. Před devátou dorazily na místo. Na summit se každý připravoval ve svém pokoji.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Do Singapuru dorazil také basketbalista Dennis Rodman, který se několikrát setkal s Kim Čong-unem. Slíbil, že udělá vše, aby mohl pomoci jak svému příteli prezidentovi Donaldu Trumpovi, tak maršálu Kimovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám